0

У никална по рода си акция срещу превишаващите скоростта шофьори подготвя КАТ. 

Кампанията „Скоростен маратон“ се извършва под егидата на Европейската мрежа на пътните полицейски сили ROADPOL и ще се проведе в рамките на едно денонощие другия петък, 19 април, научи „Телеграф“.

План

Акцията е върхът на планираната седмица за контрол над скоростта (15-21 април), в която от Пътна полиция ще се опитат да насочат вниманието на обществеността към проблема за превишаването на скоростта и ефектите от него.

ПРОЦЕСЪТ ЗАЦИКЛИ: Айтита бавят тол камерите да снимат джигити

В рамките на 24-часовия „Скоростен маратон“ всички усилия на КАТ ще се насочат към джигитите на скорост.

„По традиция ще участваме в маратона на ROADPOL, a за денонощието на 19 април се предвижда максимално натоварване на всичките ни технически средства за контрол на скоростните режими“, заявиха за „Телеграф“ от пресцентъра на МВР.

Особено много ще се разчита на най-новите мобилни камери на КАТ, които позволяват засичане на нарушители дори и в тъмната част на денонощието в неосветени участъци.

Ресурс

Впрегнат срещу джигитите ще бъде буквално и целият наличен кадрови ресурс на Пътна полиция.

Waze праща КАТ в храстите!

Това обаче не бива да се разбира така сякаш през това денонощие другите нарушения на пътя ще се подминават, предупреждават униформените.

Целта на акцията също така не е да се хванат максимален брой нарушители, а да се засили информираността на обществото за опасността от превишената скорост.

Това е причина номер 1 за пътнотранспортните произшествия у нас, а в много случаи е съпътстващ фактор, затова искаме да засилим превенцията, обясниха от МВР.

Това е и причината акцията да се обявява предварително както у нас, така и в останалите европейски страни.

НОВО-СТАРО 20: Връщат броячите на светофарите!

Къде точно ще са разположени патрулите на КАТ по време на акцията обаче остава тайна.

Знае се със сигурност, че скоростта ще бъде следена както по магистрали и първокласни пътища, така и по улиците в градовете, включително и в нововъведените зони за успокоено движение (30 км/ч).