0

П ремиерът Николай Денков прие в Министерския съвет ученици от Средно училище „Трайко Симеонов“ в град Шумен по случай Василица – празникът, почитан от ромската общност като начало на Новата година.

С наричания за здраве и берекет, облечените в типичните за етноса носии възпитаници на учебното заведение пресъздадоха традиционната подготовка за Василица и сурвакаха министър-председателя.

Премиерът разкри водача на листата на ПП за евроизборите (ВИДЕО)

„Искам да поздравя специално медиаторите. Знаем, че образователните, здравните и социалните медиатори са опора и двигател в тези училища, които се опитваме да раздвижим и децата да получат още по-добра грижа“, отбеляза премиерът. 

Той поздрави ръководството на училище „Трайко Симеонов“ за това, че развива програми за изкуства, спорт и английски език, както и театрален колектив. 

Премиерът обеща на учениците да ги покани в своя кабинет, за да им разкаже за своята работа в Министерския съвет, а те на него – как протича тяхното обучение. 

"Ромите не сме маргинализирана общност, а етническа група, която има своите традиции. Днешните деца роми се образоват все повече и повече и ценят своите традиции. Всички деца трябва да бъдат заедно в класните стаи, затова насърчаваме процеса на десегрегация", отбелязаха гостите.

Събитието е част от кампанията „Да възстановим мостовете между нас“.