0

О тнетите автомобили от пияни и дрогирани шофьори са над 2500, постановените присъди са над 800, каза Живко Коцев, главен секретар на МВР, по време на дискусия "Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП". Форумът е организиран от Института за пътна безопасност, със съдействието на Столична община, съобщи БТА.

Регистрираните досъдебни производства по тази материя са над 4500, а отнетите в полза на държавата автомобили са над 400, посочи още той. Тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП) водят до изключително сериозни материални и нематериални загуби за обществото, натоварват здравната и социалната система, пряко влияят върху заболеваемостта и смъртността на гражданите, допълни Коцев. По думите му механизмът за ограничаване на ПТП е превенцията, която трябва да се разгърне в големи мащаби не само от МВР, а и от всички компетентни ведомства.

ЩЕ КАРАТ КОНФИСКУВАНИ МПС: Чиновници яхват колите на пияните джигити

Призовавам да се привлече неправителственият сектор, бизнесът и медиите, а ние ще направим всичко възможно да разгърнем програмите с превантивен ефект сред детските градини и училищата, каза още той. По думите му освен превенция, е нужен и контрол, бързо разследване на произшествията, скъсяване на времето от произшествието до налагане на санкцията, неотменимост на наказанието и системен контрол спрямо нарушителите на правилата на Закона за движение по пътищата.

Предприели сме редица законодателни изменения, подкрепяме идеята за приемане на изцяло нов Закон за движение по пътищата, внесли сме в Народното събрание предложения за нулева толерантност на употребилите алкохол и наркотици, посочи още Коцев. По думите му предложението е при констатирано ниво до 0,5 промила алкохол случаят да се преследва по административен ред, а при по-високо ниво - по наказателно-правен ред. Друго направено предложение се въведе категория за водачи на обществени превозни средства, на водачи на опасни превозни средства и др., допълни Коцев.

ХАЙДЕ ПАК: Колите на пияните джигити за втори път на тезгяха

Когато говорим за инфраструктурни решения и промени в закона, това не са просто параграфи, а става дума за децата ни, за човешкия живот и ако това не е отправната ни точка и не си вършим съвестно работата, всичко друго, което правим, няма смисъл, каза кметът на София Васил Терзиев.

Той добави, че за него това е едно от най-ключовите предизвикателства. Терзиев посочи предприетите досега мерки за намаляване на ПТП - повишаване на сигурността около училища и детски градини, събиране на информация от районните кметове за нужда от промени в инфраструктурата, за по-добра видимост, за разчистване на кръстовищата от коли.

ВТОРИ ОПИТ: Нова порция трошки за по 1000 лв. на тезгяха!

Правим промени, които да направят по-сигурни пресичанията, идентифицираме други места на Околовръстното шосе, където трябва да има пасарелки - пешеходни мостове, добави той и отбеляза, че има проблем с качествената маркировка и пътната настилка в града. Терзиев благодари на МВР за осигурените камери за контрол на скоростта и допълни, че активно се работи за намаляване на автомобилните "състезания".