0

Н а 22 септември центърът на София ще е отворен за пешеходно движение. Предвидени са още: велошествия, ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма на бул. „Ал. Стамболийски”.

По повод финала на Европейската седмица на мобилността София се включва в европейската инициатива „Ден без автомобили“. Целта е гражданите да се движат пеша, да използват повече градски транспорт и/или алтернативно придвижване.

От 8 до 20 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в зоната ограничена от бул. „Тодор Александров“, бул. „Кн. Ал. Дондуков“ бул. „Васил Левски“, ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Алабин“, ул. „Позитано“ и бул. „Христо Ботев“. Движение ще има по граничните улици и булеварди на зоната, а в нея ще могат да навлизат автомобилите със специален режим на Спешната помощ, пожарната и полицията, градския транспорт, автомобили на живущите в района, както и тези обслужващи съгласуваните събития и тържествени церемонии. Затворените за движение улици в центъра на града можете да видите тук.

През деня ще се проведат велошествия:

От 11 часа зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов ще поведе велошествие, като началото е на бул. „Ал. Стамболийски” пред храма „Св. Неделя”. То ще премине по булевардите „Кн. Ал. Дондуков”, „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и „Христо Ботев”, като те ще бъдат временно затворени до преминаване на всички велосипедисти. В затворената зона на бул. „Ал. Стамболийски” ще има разнообразни събития, свързани с транспорта - трамваен симулатор, транспортна викторина от 14:00 часа, безплатно каране на електрически велосипеди и тротинетки, ЦГМ ще зарежда безплатни карти за ученици до 14 г., ще има открити уроци по йога, тайчи и зумба.

Ще се проведе и вело щафета от 10 до 14 часа.

Организацията на движение за провеждане на велощафетата предвижда затваряне на централни улици, променя се и движението на част от градския транспорт. Тя ще тръгне от ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" в частта между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", без да се засяга бул. "Васил Левски" и ще протече по маршрут: ул. "Ген. Йосиф В. Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "България", бул. "Пенчо Славейков", до бул. "Витоша".

Столичната община, заедно с Центъра за градска мобилност организира и ден на отворените врати в три депа на градския транспорт между 11:00 и 16:00 часа - депо „Красна поляна”, гараж „Земляне” и метродепо „Земляне”. До тях ще се стига освен с редовните линии на обществения транспорт, така и със специална ретро автобусна линия с номер 202, която ще тръгва от пл. „Възраждане” на всеки 25 минути и ще вози до гараж „Земляне” с автобуси Икарус и Мерцедес О305Г. В трамвайното депо всички деца и фенове на транспорта ще могат да видят как се кара трамвай и да разгледат умалени модели на градския транспорт, а в автобусния гараж ще се насладят на реставрирани ретро автобуси „Шкода“ и „Чавдар“.

Събитията са част от отбелязването на Европейската седмица на мобилността между 16 и 22 септември.