0

П ремиерът Николай Денков коментира заплахата на руския депутат Пьотр Толстой, който намекна, че Москва може да нападне България и Румъния, след като „първо приключи с Украйна“.

„Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. И вероятно бихме ги подминали, ако той не беше депутат, народен представител. Той е в рамките на институционално представителство, правейки тези изказвания”, преминава граници, които не са приемливи, каза Денков.

“Ще говоря с външно министерство. Трябва да се даде знак, че това са неприемливи изказвания, заяви премиерът. На Митрофанова трябва да й бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена за персона нон грата, заради едно такова изказване. Все пак то не е нейно”, добави той и каза още, че „не трябва да се поддаваме на провокации. Руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България”.

Според Денков голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба. “За руската публика да се покаже колко са велики нещата, които се правят в момента от ръководството на Руската федерация, но те си имат отчасти външна аудитория.”, каза Денков и уточни, че за външната аудитория има няколко посоки като едната е да се плашат българските граждани. “Не трябва да се плашите. Няма опасност за България и причината е, че ние сме членове на НАТО и Русия няма да посмее да нападне държава-член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът”, категоричен е той.

За това 24 май да стане национален празник, Денков коментира, че вицепрезидентът Йотова вече е казала, че няма възражения за датата, а се съмнява в аргументите. Миналата година по това време ние внесохме такъв доклад за обсъждане, така че аргументите винаги са били едни и същи, като човек на науката и просветата за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник. Който иска да добавя различни аргументи от тези, които казах аз. Това е празникът, който ни обединява. Коя е групата в България, която би възразила, че 24 май е светъл празник за всички нас, аз не познавам такава група от хора. Този празник прави по хармоничен начин преход от миналото към бъдещето, каза Денков. 24 май е свързан с просвещението, ограмотяването, българската култура с нейните световни постижения, с това, с което се гордеем. Не виждам причина да се отказваме от това, каза Денков. Ако Йотова има проблем с аргументите, да каже други. Нинова има проблем с тази дата, да каже коя дата е по-добра, категоричен бе Денков.

За промените в конституцията, Денков каза, че ако имаме поредица от избори, се оказва, че един човек няма значение как се казва, а има целия контрол върху държавата, защото назначава Министерски съвет, няма НС, което да осъществява контрол, и това създава ситуация, която не е предвидена в конституцията ни, а именно един човек да управлява цялата държава. Идеята да се предава по друг начин властта от едно правителство на друго, е да се избегнат такива ситуация, коментира Денков и исканите промени в конституцията.