0

Т рябва да се реши дали родителите да имат право да извиняват 15 дни отсъствия от училище по семейни причини, или да се приложи спиране на помощите за деца от уязвими групи за месец, а не за година, както е сега.

Това коментира пред „Телеграф“ председателят на Съюза на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во училище „Елисавета Багряна“ Асен Александров по повод идея на свои колеги, засягаща ученици от уязвими групи.

Край на медицинските бележки, учениците извиняват отсъствията с амбулаторен лист

„Двете наредби се бият. Така на никого няма да спират помощите, защото родителите ще се обадят на директора и ще извинят отсъствията. Ако могат да си извиняват отсъствията, то тогава механизмът за извиняване на отсъствията трябва да отпадне“, заяви той. 

Страх

Александров коментира, че в малките населени места, където учители и родители се познават, има практика да не се пишат отсъствия, защото е опасно за здравето.

НЯМАТ СИ РАБОТА: Лекари губят 72 дни в издаването на бележи

„Тази наредба е много противоречива“, смята той.

Директорът заяви, че тези, които изпускат учебен материал, трябва да се явяват на изпити и да се водят на самостоятелна форма на обучение.

Той коментира, че ако и след възможността да бъдат извинени 15 дни, ученикът продължи да отсъства, е редно помощите да му бъдат спрени за година, а не за месец.

ГОВОРИ ВЛАСТТА: Как ще се издава електронната медицинска бележка и ще я плащаме ли?

Според него така е редно, но логиката в предложението на колегите му е на родители и ученици да се даде шанс, след като им се спре подпомагането за месец, да усетят разликата и детето да се върне в клас.

Сега наказанието от една година ги демотивира изцяло да ходят на училище, тъй като губят помощ от 400 лева, смята председателят.

„Предложението може би е заради натиск от родителите. Ако е за един месец, може да има по-добро въздействие“, коментира той.