0

"Това са пълни глупости!". Така директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров коментира пред „Телеграф“ оповестените от здравния министър проф. Христо Хинков данни от одитен доклад, според който лечебното заведение е в лошо финансово състояние, както и че са установени нарушения. Димитров коментира, че той не е виждал доклада.

Във вторник д-р Димитров излезе с позиция, разпространена до медиите, в която се казва, че към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто е директор болницата била изведена на печалба.

“Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса им дължи 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от минали години, а останалите са от тази година”, се казва още в документа. Д-р Димитров заяви, че всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината.

От позицията става ясно, че към 30.06.2022г. „Пирогов“ когато поема болницата, тя е била със загуби в размер от 2 675 000лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв. Една година по-късно всичко това е преодоляно.

Попитан дали е спокоен за поста си, той каза, че не е, но ако бъде освободен, ще си тръгне с високо вдигната глава и ще информира всички защо, как и по какъв начин е махнат.

Доклад

От Министерството на здравеопазването казаха за „Телеграф“, че е извършена проверка както от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, така и от Звено „Вътрешен одит“ към ведомството. Тя е извършена в периода от юни 2022 до юли 2023 г. От ведомството уточниха, че докладът на „Вътрешен одит“ е 134 стр. и той е предоставен на проф. Хинков, а министърът го е свел до знанието на премиера акад. Николай Денков и на председателя на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов. В него били констатирани драстични нарушения на Закона за обществените поръчки.

В резултат на това била сезирани прокуратурата, Сметната палата и Агенция за държавна финансова инспекция. След приключване на проверките от компетентните органи ще бъде взето решение за последващи действия.

Конкурс

Запитан как ще коментира, че националният консултант по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев, който от 6 години е началник на Клиниката по детска хирургия в "Пирогов", е скъсан на втория етап от конкурс за същия пост, той заяви, че това са административни длъжности и те не касаят професионализма на проф. Шивачев. „Той е единствен кандидат. Комисията е решила, че трябва да си довърши концепцията за развитие на клиниката. Като го доработи, ще има наново обявен конкурс, ще се яви и ще си го вземе“, каза той. Директорът уточни, че дотогава хирургът остава временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс.