0

М ъжете от хасковското село Стамболийски са сформирали доброволческа дружина, която да помогне за ремонта на обгорялата при пожар къща на техния съселянин Жеко Костов.

Трагедията сполетяла семейството му този четвъртък, на 20 юни.

Жеко разказа, че не бил у дома си, когато събираната цял живот с труд покъщнина е пламнала. По време на инцидента мъжът изчаквал съпругата си на спирката в селото. Забелязал, че отнякъде в неговата махала пуши.

„Първоначално помислих, че горят гуми някъде. Тогава обаче телефонът ми иззвъня и съседът ми каза, че моята къща гори“, спомня си стопанинът на имота.

Сред първите, които му се притекли на помощ, бил кметът на селото Славчо Райков. "Имаме група на хората от селото в социалните мрежи и подадох там веднага информация за помощ", разказа кметът.

Според пострадалия най-вероятно огънят е тръгнал от късо съединение в хидрофора до кладенеца в двора.

Въпреки че имуществото му не е застраховано, Жеко каза пред БТА, че и за миг не е загубил надежда, че нещата му ще се наредят, тъй като местните хора веднага са започнали да събират средства и дошли на крака, за да му помагат отново да закрепи дома си.

„Идват, оставят, кой - керемиди, гипсов картон, кой - греди, кой - други материали и когато ги попитам кое колко струва, ми отговарят само: Не е твоя работа. Събраха се всички майстори в селото – и млади, и стари. Всички са тук и работят“.

На обекта днес помагат и от местната ловна дружина. „Не искат и организация, сами са дошли“, допълва кметът на Стамболийски. Управникът на селото вече подготвя и документите, които ще подаде в общинската администрация на Хасково, за да бъде отпусната еднократна помощ от местния бюджет в подкрепа на пострадалия му съселянин.

От кметството са организирали и допълнителна акция за набиране на средствата, поставена е дарителска кутия в местния магазин.

А докато вижда как върви ремонта на къщата му, Жеко казва: "Нищо без хора не става. Вярна е нашата поговорка, че сговорната дружина планина повдига".

*Източник: БТА