0

Т ази година дрескодът за ученичките е Барби. С 68 лв. можем да облечем момичето като куклата, показа проучване на „Телеграф“ сред магазините в София. Именно това са най-продаваните дрехи преди първия учебен ден и вече се изчерпват, обясниха търговци. В същото време само 5 на сто от училищата у нас са въвели униформи за възпитаниците си. И там, където ги има, не е цялостно облекло, а отделни части – тениска, суитшърт, риза, блейзер. Някъде са само аксесоари като вратовръзка или бандана. Емблемата на училището обаче присъства във всички униформи.

Оранжев

„В 119-о СОУ имаме частична униформа, ако може да се нарече униформа – суитшърт и тениска в оранжев цвят с емблемата на училището“, разказа за „Телеграф“ директорът на училището Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Униформата е само за началния курс от 1 до 4 клас. „Въведохме униформата през 2008 г. с този оранжев цвят, защото е сигнален, пътната безопасност е важна“, допълни Стаматов. Той смята, че цената на отличителното облекло за малките не натоварва семействата, защото един суитшърт е между 17 и 21 лева, в зависимост от размера, а три суитшърта са достатъчни за една учебна година. Освен това носенето на тениска и суитшърт има и хигиенични ползи, защото детето не цапа другите си дрехи.

Розов

Комплектът от розова тениска, панталон и суитшърт с принт „Барби“ пък излиза 68 лв., показа проверка сред наличностите в магазините. Най-евтините памучни блузки с къс ръкав се продават като топъл хляб по 10 лв. По-скъпите вървят по 19 лв. Панталоните и полите са по 40 лв., а суитшърт може да се намери и за 18 лв. Има и по-скъпи, от малко по-дебела материя за по 35-40 лв. Заради засиления интерес към дрехите с Барби мотиви много от видовете са дефицит. Повечето големи брандове за конфекция заредиха веригите си още преди месец с облекла, но в момента много от артикулите са разграбени. „Огромен интерес имахме към кецовете по 20 лв. и в момента имаме ограничени наличности, и то само от някои размери и не във всички наши магазини“, коментираха търговци от верига за дрехи. Маратонките с принт „Барби“ вървят между 80 и 106 лв.

Стандарт

Въвеждането на униформа се обсъжда първо с обществения съвет, после с училищното настоятелство и по класовете с родителите, обясниха експерти. Дали да се въведе униформа, се решава първо с обществения съвет, настоятелството го обсъжда и след това се предлага на класовете. „Ако го предложим за обсъждане на 600 човека, ще има 600 мнения. Един ще каже униформата е спомен от миналото, друг ще каже защо трябва всички ученици да са еднакви. Аз самият го тълкувам като една възможност за щадене на дрехите на децата от гледна точка на това, че колкото и да е чисто в едно училище, в началния курс децата се цапат, чисто хигиенно“, коментира Диян Стаматов. Прогимназиалният и гимназиалният курс в 119-о СОУ не носят униформи, защото там не е имало общо съгласие за въвеждането им.

Според някои родители на гимназисти модата „Барби“ се превръща в своеобразна униформа. „Дъщеря ми и още три нейни приятелки от същия клас ще отидат на 15 септември с абсолютно еднакви маратонки, както и с тениски с надпис „Барби“ отпред“, коментира Ива Илиева, която е майка на десетокласничка.

Розово и за момчетата

Покрай Барби модата много брандове пуснаха облекла в розово и за момчетата, но в типично мъжки стил. Сред предложенията в пастелни тонове са момчешки комплекти от памучно долнище и горнище с качулка, или тениски с якичка тип поло. При ученическите аксесоари за момчета брандовете наблягат тази година на мотиви с Хари Потър. При момичетата не само дрехите, а и раниците и несесерите за моливи и химикалки са стил Барби. Цените на ученическите чанти в розово започват от 30 лв., несесерите са по 12-15 лв., а ластичетата за коса вървят по 4 лв. в комплект от два броя. Детските чорапи в розово и кремаво с принт „Барби“ излизат по 5,50 лв., а за 6 лв. се продава розова шапка с козирка и надпис.

За и против еднаквото облекло

Мотивите „за“ да се носят униформи в училище се облягат на факта, че възможностите на семействата са различни и това личи в облеклото на учениците, обясниха експерти. Принадлежността към една общност също има значение, тъй като различните елементи и емблемите се носят с гордост. Това е и идеята на болшинството учебни заведения в Европа и по света. Друга, макар и далечна полза, е, че децата ще свикнат от най-ранни години да се придържат към определен дрескод, което ще им се наложи след това в живота. Родителите, които са против пък изтъкват, че е трудно ежедневното пране и гладене на дрехите. Друго съществено съображение против униформите е, че когато става дума за цялостно облекло, децата с нестандартна фигура се чувстват некомфортно. Същото важи и за материите, от които често се изработват униформите, защото ако са качествени, цената ще е доста по-висока.

*По темата работиха: Сияна Севова и Ралица Димитрова