0

Д ълга ваканция от 1 май – Деня на труда, до 6 май – Гергьовден, ни чака догодина, стига да си вземем един почивен ден.

1 май е официален празник и догодина се пада в сряда. В петък също не се работи, защото е Разпети петък. Следват Велика събота и Великден, който през 2024 г. ще е на 5 май.

На следващия ден пък празнуваме Гергьовден, който се пада в понеделник. Така между Деня на труда, Великден и Гергьовден се пада само един работен ден – 2 май, четвъртък.

Очаква се много хора да си вземат отпуск тогава, за да си осигурят една дълга майска ваканция.

ЗА 2024 ГОДИНА: Най-щастливият месец по зодии

Около Коледа и Нова година също има възможност за по-дълга ваканция със сливане на празниците.

За целта трябва да си вземем отпуск на 23 декември, понеделник, после на 27 декември, петък, а накрая на 30 и 31 декември, които се падат понеделник и вторник.

Общо 114 почивни дни ще има през 2024 г. От тях официалните празници са 11.

Права

За предстоящите празници ИА „Главна инспекция по труда“ напомня на работниците и служителите, които ще полагат труд, че трябва да получат минимум двойна надница за работата на официален празник.

Размерът на заплащането става четворен, ако трудът в тези дни е и извънреден, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение. 

ВНИМАНИЕ! Какво трябва да знаем, за да не ни изпържат с резервациите по празниците?

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е извънреден.

Той задължително се възлага от работодателя с нарочна заповед, издадена поне 24 часа по-рано.

При сумирано изчисляване на работното време, когато в празничните дни се полага труд по график, той не е извънреден труд.

В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

Инспекцията по труда съветва работниците и служителите, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват на устни договорки с работодателите.

За да могат да защитят правата си, те трябва да имат писмено доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквото може да бъде заповедта за извънреден труд или поименният график.