0

И зкупната цена на тютюна тази година ще бъде по-висока от миналогодишната. Това обещават фирмите-изкупвачи, каза кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, където 70% от населението отглежда тютюн: 

"Миналата година средната цена беше около 10,50 лв. за килограм, но очакванията на хората бяха в рамките на над 11,00-11,50 лв., почти с 1 лв. беше по-малко. Наши роднини и близки пък, които работят към Хасковско, казаха, че там цената е била 11 лв., дори е достигнала до 11,50 лв. Тази година поне очакванията са да бъде 11,50 лв. и такива са обещанията от фирмите-изкупвачи."  

Мустафа Юсеин каза още, че качеството на реколтата тази година е много добро, но не може да каже същото за количеството: 

"Изцяло реколтата на тютюна е много добра. Ако направим сравнение обаче с добива, добивът е доста по-малко от миналогодишната реколта, дори и от по-миналогодишната. В самото начало още по време на сеитбата времето беше много благоприятно, тъкмо свършихме тютюна и малко заваля. Почти 3 месеца нямаше валежи и тютюнът е много качествен тази година." 

*Източник: БНР