0

М ълниите убиват най-често мъже, показват данните, които са публикувани на сайта на Европейската лаборатория по екстремни бури. В него са докладвани смъртните случаи, причинени от светкавици, в периода от 2001 до 2020 г., паднали в Европа.

КЛИМАТОЛОГЪТ СИМЕОН МАТЕВ: Мълнии удрят по шестима българи на година!

78% от загиналите са мъже. Най-често летален край има във възрастовата група 10-19 години. Пикът на смъртните случаи е при 15-годишните тийнейджъри, където има цели 33 инцидента, които завършват фатално. Докато пикът на смъртните случаи при жените е в диапазона 50-59 години.

Фатално

Общо 1280 смъртни случая са регистрирани за период от 11 години. Средно 64 души загиват от мълнии всяка година на територията на Стария континент. Страните с най-висок процент смъртни случаи от мълния на глава от населението са България, Молдова и Румъния. Най-ниските нива са в Белгия, Малта и Португалия.

Делът на смъртните случаи при трудова дейност нараства в Югоизточна Европа. Хората най-често загиват, когато работят на полето, докато по време на свободното време хората най-често губят живота си по време на туризъм. От редките смъртни случаи на закрито мнозинството са били убити от огън и дим, избухнал след удара на мълнията.

Годишно над България падат половин милион мълнии. През отминалата е имало около 464 000 светкавици на територията на цялата страна, сочат данните на автоматичната станция за засичането им ATDNet.

Денят с най-много регистрирани мълнии е 4 ноември – около 31 000, пише в Годишния хидрометеорологичен бюлетин за 2023 година на Националния институт по хидрология и метеорология. През месеците март, май, юни и октомври броят на светкавиците е под 50% от средния брой регистрирани през тези месеци за последните 10 години. За сметка на това през ноември 2023 г. броят на отчетените гръмотевици е около 46 000 и е около 550% над средния брой регистрирани мълнии през месец ноември за последните 10 години.