0

Г ладът за учители продължава и след първия звънец. Част от свободните места са заради напуснали, дни преди 15 септември, обясниха директори пред „Телеграф“.

Кадри

Търсят се педагози за занималня, математика, информатика и информационни технологии, български език и литература и други. В столичното 75-о СУ „Тодор Каблешков“ в празничния ден на страница на образователния инспекторат са публикувани две обяви – за психолог и начален учител, а ден по-рано за целодневно обучение и подготвителна група. „Има учители, които напускат в последния момент. Те са си намерили друго място и се преместват. Училището е труднодостъпно и затова напускат“, сподели пред „Телеграф“ директорката на 75-о Лава Коцева. Школото се намира в кв. „Факултета“, а най-близката автобусна спирки се намира на 7-8 минути. Освен напускащите в последния момент, проблем е, че след обявяването на свободно място при директорката постъпват между 10 и 20 кандидатури, но бройката на явилите се на интервю е драстично по-малка. „Тези 10 човека кандидатстват на още няколко места и когато дойде време за интервюто, се явяват един-двама, защото вече са ги приели на по-удобно за тях място“, обясни Коцева. 75-о дори се налага да пусне обявата за психолог за втори път. Причината е, че след като избират кандидат и му се обаждат да му съобщят, че е нает, се оказва, че той вече си е започнал работа на друго място. Някои кандидати не са одобрени, тъй като не са подходящи за спецификата на училището.

Наплив

В петък обява за учител в целодневно обучение на начален етап пуска и 162-ро ОбУ „Отец Паисий“. Причината отново е напуснала служителка, обясни директорът Атанас Драков. Там обаче има наплив от кандидати. „Вече пускат CV-та. Много бързо ще намерим учител. За начален учител няма проблем. Най-трудни са физика и математика“, допълни директорът.

Учители за целодневно обучение се търсят и в Център за специална образователна подкрепа във Варна, като там дори са обявени две щатни бройки. Педагози за занималня липсват в Търговище, Варна и други области.