0

Д нес българите у нас гласуват за кметове и общинска власт за следващите четири години. Изборният ден ще започне в 07:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч., като при нужда може да бъде удължен и до 21:00 ч.

В страната ще отворят общо 11 862 секции за гласуване. Избирателите по списък са 6 048 081, а кандидатите за местната власт са близо 40 хиляди. По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК):

кандидатите за кметове на общини са 1353 
кандидатите за общински съветници - 30 231 
кандидатите за кметове на кметства - 6924 
кандидатите за кметове на райони - 445 

Всеки избирател има право на един глас за кмет на община и един глас за кандидатска листа за общински съветници. В градовете с районно деление (София, Пловдив и Варна) избирателите имат право и на един глас за кмет на района. 

МАШИНАГЕЙТ: ЦИК взе решение как ще гласуваме на местните избори

На местните избори ще се гласува само с хартиени бюлетини, това реши Централната избирателна комисия в петък (27.10). Решението ще бъде в сила и при балотажа. 

До отмяната на машинното гласуване и преминаването изцяло към хартиено се стигна, след като стана ясно, че на председателски съвет в НС се е представил доклад на ДАНС, от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка. Така повечето политически партии съзряха манипулация на вота и се обявиха против машините. Затова и се наложи на извънредно заседание ЦИК да вземе решението да не се използват машини за гласуване на базата на доклада предоставен от ДАНС. 

МАШИНАГЕЙТ: Партиите в парламента в истерия - кой се опитва да открадне изборите?