0

Г олямото пътуване за празниците започна. Извънредни автобуси и влакове ще обслужват най-натоварените маршрути в страната за Коледа и Нова година.

БДЖ осигури допълнителни вагони за най-натоварените линии. За Коледните и Новогодишните празници ще има 17 000 допълнителни места, съобщи NOVA.

„Постарали сме се да увеличим съставите на композициите, които традиционно превозват най-много пътници. Това са София-Видин, София-Плевен, Бургас, Варна, Пловдив. Също така за направленията Варна и Бургас сме предвидили допълнителни спални вагони, които се радват на голям интерес и много бързо се изчерпват местата”, коментира Ивайло Георгиев, директор на дирекция „Продажби и обслужване” от БДЖ.

Освен редовните 150 автобуса, които преминават на ден през Централна гара София, за най-натоварените направления в празничните дни са осигурени още 80 допълнителни.

„Когато свършат билетите в дадено направление самите превозвaчи осигуряват в същия час още един автобус”, обясни Иван Мирославов, изпълнителен директор Централна автогара София.

„Движението ще е интензивно вероятно в цялата страна. Но проблеми и струпване на колони очакваме да се образуват на автомагистрала „Хемус”, в района на тунелите „Топли дол” и „Правешки ханове”. Там се извършват ремонтни дейности”, поясни гл. инспектор „Пътна полиция” Лъчезар Близнаков.

Над 900 полицейски екипа ще работят на терен през празничните дни. Засилени проверки ще има за употреба на алкохол и наркотици зад волана.