0

У чениците от Природо-математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков” в Бургас постигнаха пореден голям успех на Световно състезание по математика, което се проведе в Хонг Конг миналата седмица. Златни и сребърни медали и победи над математици от цял свят – това са бургаските гении.

Един от тях е 13-годишният Стоян Балтов. Това смело, младо и нахъсано момче, което знае какво иска да постигне в живота си и се е устремило напред, е племенник на убития пред дискотека „Амнезия“ през 2008 г. Стоян Балтов, който също е бил отличник по математика и в училище, и в университета. Балтов-младши знае това, макар че дори се е родил няколко години, след като чичо му - младежът, който обедини студентите и вдигна България, си отиде от този свят. „За чичо си знам, че прилича на мен. Много са го обичали вкъщи, в училище и в университета“, казва Стоян.

Стоян Балтов - младши е в седми клас и негов учител по математика е г-жа Йовка Николова. За нея Стоян казва, че е огромен негов вдъхновител и мотор на целия отбор от математици на ПМГ.

"Математиката е мое хоби, тя ми помага в живота. Чувствам се добре, когато решавам задачи, успокоява ме, забавлява ме. Участвам в състезания и ходя в държави, в които не бих имал възможност да отида по принцип. Математиката ни учи да мислим нестандартно, да сме отговорни, да си пишем домашните в училище и в живота си. Като предмет математиката е едно предизвикателство", споделя Стоян.

Решенията на учениците от азиатските държави и от САЩ, например, Стоян описва като такива с повече материал и сложност. „Ние тук не знаем толкова много и опитваме нестандартни решения, които измисляме от само себе си. И това е основното, което ни носи успехите“, споделя ученикът.

Основните им конкуренти в Хонг Конг са Китай, но и представители на другите азиатски държави – Тайван, Тайланд, Виетнам. Учениците се подготвят заедно със своя ментор г-жа Йовка Николова и индивидуално. За учителя си Стоян казва, че много често дава много трудни задачи за домашна работа, за да види всеки един от учениците си какво знае и може поотделно от другите.

Малко преди да замине за Хонг Конг смелият Стоян Балтов се завърна и с бронзов медал от Двадесет и осмата Младежка Балканска Олимпиада по Математика, която се проведе в Анталия, Турция. Там бургазлията показа остър ум и отлични знания по алгебра и теория на числата.

Макар и толкова умен, Стоян Балтов е скромен младеж, у когото по темперамент личи, че повече обича да мисли, отколкото да говори. Срещаме се с него в редакцията на Флагман.бг веднага след като се е прибрал у дома от Хонг Конг. И макар да се е окичил със златен медал в индивидуалната част на състезанието и със сребърен в неговата група в отборната, макар че е задминал по знания хиляди деца от цял свят, Стоян не се хвали.

*Източник: Флагман