0

Д еца, вие сте съвременните пазители на българските букви. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който откри учебната година в 60-о Основно училище "Св.св. Кирил и Методий". 

Донев благодари за възможността да се завърне отново в неговото първо училище. Вълнението, което изпитвам в този първи учебен ден, е като това, което изпитах преди почти 50 години, когато за първи път прекрачих прага на това училище, заяви премиерът.

Той каза, че това е едно от най- старите училища в София и в България. През 1842 г. на 1 септември Поп Георги Величков събира група момчета в задната стая, прилепена до селската механа, за да ги учи на четмо и писмо, припомни историята служебният премиер. Той каза, че именно в това училище се е научил да чете и пише, разказа Донев, цитиран от БТА.

Вашите учители с упоритост, търпение и обич отглеждат у вас, в умовете и сърцата ви, любовта към знанието. Учители,  бъдете търпеливи да отгледате любовта, да разцъфне цветето на знанието в умовете и сърцата на вашите ученици, каза Донев. Родители, вие сте третият невидим участник в класните стаи, бъдете опора на вашите деца, обърна се към тях премиерът. Децата той призова да пишат на кирилица, да опознават и изучават родния ни език. Може би чуждите думи ще ви се сторят модерни, но българските думи са тези, които ще ви държат силно свързани с вашите родители и вашата страна, посочи още премиерът Гълъб Донев.

Той подари на училището икона на Св.св. Кирил и Методий и получи като подарък пано с негови снимки от времето, когато е бил възпитаник на 60-о училище.

"Няма българин, който да не се вълнува и да не се радва на 15 септември, когато всички български деца прекачват прага на училищата. Голямата цел, която сме си поставили, са българските деца, да могат да се изразяват добре, за да направим онази крачка, която ни дели нацията да е по-високообразована, да имаме функционална грамотност, да имаме самочувствие за това, че сме българи и че сме дали азбуката на другите славянски народи. Това е нещо, което нашият народ е дал на другите народи", заяви Донев. 

Той коментира лаконично и газовата криза като заяви, че се търсят всякакви начини, за да се гарантира, че училищата, болниците, детските ясли няма да бъдат на студено и тъмно през зимата.