0

С езонните хотели в Банско започнаха да затварят врати и да освобождават персонал. Зимният сезон официално приключва на 14 април. Преди дни няколко комплекса затвориха врати, до края на месеца се очаква и десетки други да сложат катинара. „Като цяло последните месеци бяха силни и имаше достатъчно посетители. Зимният сезон е успешен. Но през пролетта много от обектите предпочитат да не работят, за да спестят разходи. Банско все още се приема основно като зимен курорт, през лятото има посетители, но недостатъчно, че да покрием разходите си“, обясняват от браншовите туристически асоциации в градчето. Между 30 и 40% от хотелите в градчето са сезонни и затварят от края на март до края на лятото. Заедно с това те освобождават и работниците, които поемат към морските ни курорти.

УРА! Децата в Банско със ски карта за 1 лев!

„Имам 200 легла и 50 човека обслужващ персонал. Месечно давам по 70 000 лева само за заплати. През лятото разходите също са много. Само за басейна се харчат хиляди левове за ток и поддръжка“, твърди управител на хотел.

Така калкулацията показва, че един голям комплекс спестява над половин милион лева през летните месеци. А няма как да има толкова приходи, защото туристите са по-малко. През следващите месеци предстои и хотелите, които работят целогодишно, да намалят работната ръка и да освободят част от наетите служители.

„Част от хотелите пък затварят врати, за да могат да направят ремонти и да освежат базите си за старта на летния сезон, който привлича все повече гости с многото културни и спортни събития. През пролетта много от обектите предпочитат да не работят, за да спестят разходи. А и да дадат малко отдих на персонала си след дългия зимен сезон“, сподели за „Телеграф“ Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бранш в града под Тодорка. 

РАЗГЕЛЕ: Тръгват първите коли през най-дългия тунел

Хотелиерите в Банско имат и друга важна задача през лятото - търсят подходящ персонал, защото нивото на обслужване на гостите трябва да е европейско. При наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят някои от следните чужди езици - английски, гръцки, румънски, турски. Защото най-многобройни са гостите от тези страни. Между 4000 и 5000 души ще работят през новия зимен сезон в туристическия бранш в общините Банско и Разлог.