0

Х ристос воскресе! Православният свят празнува чудото на Възкръсението на Божия син - Исус Христос.

С него възкръсват и най-светлите човешки добродетели - вяра, надежда и любов, както и силата на доброто, което живее чрез Бог в сърцето на всеки от нас.

Храмовете са осветени с Благодатен огън, но този, измолен миналата година. 

Това е вторият Великден в най-новата ни църковна история, който посрещаме без предстоятел на светата ни православна църква. Първият е през 1971, след кончината на патриарх Кирил. Тази сутрин на последната служба от Великия пост много вярващи се събраха в митрополитската катедрала "Света Неделя", където се поклониха и пред гроба на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит.

ЧАСОВЕ ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН: Благодатният огън слезе в Йерусалим! (ВИДЕО)

Тази нощ Врачанският митрополит Григорий, който беше определен и за наместник-председател на Св. Синод ще отслужи Светата литургия за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Църквата за Великден: Възкресението ни увери, че светлината и животът тържествуват над мрака и смъртта

Донесената частица от измоления миналата година Благодатен огън се съхравнява в параклиса на Светия синод, както и в митрополитските катедрали в цялата страна се разпространява към всички храмове, за да бъде раздаден на хората и те да отнесат светлината в домовете се.

По-рано днес беше огласено и Синодалното пасхално послание, в него първите и най-достойните клирици - Митрополитите, призовават вярващите да живеем с ясно осъзнаване на тези основни истини на нашата спасителна вяра, които са ни необходими особено много сега, когато около нас продължава да има все още толкова много неправда, насилие и смърт.

Екипът на "Телеграф" ви желае здраве и благоденствие!

Езическото в християнския Великден - преди смъртта на Христос кръстът бил уред за мъчение!