0

„Една трета от състава на полицията работи и за други държавни служби и агенции. Това ни е вменено от близо 90 закона, които ни възлагат съдействия и действия за структури, които си имат свой бюджет за това. Затова смятаме, че има средства за увеличение на нашите заплати с 10%“. Това заяви пред „Телеграф“ зам.-шефът на най-големия полицейски синдикат у нас - СФСМВР. По думите му МВР се е превърнало в Министерство на всичките работи. Символичните протести на служителите започнаха вчера в цялата страна. Исканията са освен за заплати, но и за нови модерни униформи и технически средства, сред които автомобили. Късно вечерта в понеделник обаче след тристранката, на която се обсъждаше бюджетът, финансовият министър Асен Василев заяви, че няма да се вдигат парите на полицаите. Първо трябвало да се направи реформа.

Реформа

„Днес на празника ни няма да излизаме на протест като знак на добра воля и толерантност, но само към политическото ръководство на МВР“, заяви Кузманов. По думите му вътрешният министър приемал действията им и не създавал изкуствени проблеми. Ако обаче исканията им не бъдат чути, те ще излязат на национален протест между първо и второ четене на бюджета. „Финансовият министър иска преструктуриране и реформа. Но те се правят от политиците, а не от служителите. Затова и въпросът със заплатите зависи от управляващите. Ние се чувстваме като наказани заради невъзможността на политиците да проведат смислена реформа в МВР“, категоричен е зам.-шефът на синдиката.

Възлагане

Кузманов даде пример с несвойствени задачи, които се възлагат на полицаите. Те например разнасят призовки на съда, връчват постановления на прокуратурата, оказват съдействие на РЗИ, на частни съдебни изпълнители. Освен това ги използват да разнасят призовки на митници и НАП, издирват длъжници на тези институции, а в същото време пазят и защитени свидетели, въпреки че за това си имало определена служба. „Всички тези организации са направени така, че бюджетът им позволява сами да си вършат тази дейност, там се реализират икономии за сметка на МВР. По този начин донякъде намалява ефективността на полицията, а основната ни задача е да пазим националната сигурност“, допълни Кузманов.