0

Н а 87-годишна възраст ни напусна проф. Петър-Емил Митев - съосновател и дългогодишен ръководител на Института по социология "Иван Хаджийски", съобщиха от института на своята фейсбук страница.

„Проф. Митев бе учен от световна величина, общественик, визионер и вдъхновител на младите изследователи! Дълбок поклон пред светлата му памет!“, пише още в поста.

Поклонението пред проф. Петър-Емил Митев ще бъде на 14 септември от 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Професор Петър-Емил Митев е един от основателите на института. Дългогодишен директор на Научноизследователския институт за младежта. В продължение на много години е председател на Българската социологическа асоциация. 
Син е на биохимика проф. Иван Митев. Завършва философия в Софийския университет. От 1972 до 1988 г. оглавява Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, смятан за едно от дисидентските гнезда по време на социализма. До 1999 г. е председател на Българската социологическа асоциация.

Професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в София от 1988 г. Депутат във Великото народно събрание. Кандидат за Национален омбудсман на България, предложен от НДСВ и подкрепен от ДПС при първите избори за омбудсман през 2004 г., когато е избран Гиньо Ганев.
Председател е на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“, се посочва в биографията на проф. Митев на сайта на института "Иван Хаджийски".