0

Д иректорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста, съобщава БТА. 

През последните дни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви състоянието на болница "Пирогов" за плачевно. По думите на проф. Хинков, одитът, извършен в болницата в периода юни 2022 - юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение. Здравният министър каза още, че се очакват и прокурорски проверки. Проф. Хинков поясни, че има нарушаване на правилата за добър мениджмънт въобще и финансова дисциплина.

„Има злоупотреби в самата болница. Аз имам одитен доклад, който съм представил на премиера, на проф. Ангелов, и съм дотук", заяви здравният министър. Той уточни, че има нарушения, които са забелязани в одитния доклад, изготвен от инспектората на здравното министерство, като предстоят и други проверки.

"Това са пълни глупости!". Така директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров коментира пред „Телеграф“ оповестените от здравния министър проф. Христо Хинков данни от одитен доклад, според който лечебното заведение е в лошо финансово състояние, както и че са установени нарушения. Димитров коментира, че той не е виждал доклада.

Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година.

Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината.