0

Н овите лични карти ще имат снимка и на гърба с цел по-добра защита от фалшификации. Това съобщи при представянето на иновативния дизайн зам.-министърката на вътрешните работи Моника Бийчър.

"В новите лични карти се предвижда да има електронен чип и допълнителни защити, като снимка на гърба, освен отпред на лицето на самата карта, предпазващи от фалшификация", обясни Бийчър.

Това ще е изцяло ново поколение лични карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят. Издаването на новия модел ще започне до 2023 г. Освен тях по нов образец ще се издават разрешение за пребиваване в страната и карта за пребиваване.

БГНЕС

Проектът бе представен по oбществената поръчка с предмет „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019“, спечелена от германски консорциум, с който беше сключен договор през декември 2022 година.

Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, която по думите на заместник-министъра, променя начина, по който ще бъдат издавани личните документи - визия, модерен дизайн, отговарящи на съвременните условия на стандарти за качество и защити.

БГНЕС