0

С ериозен проблем е формалистичният български наказателен процес. Наказателният кодекс е остарял, той от времето на Тодор Живков, от 1968 г. и е негодно оръжие за борба с престъпността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването му в парламентарната Правна комисия, предаде NOVA.

По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден виждаме катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици. "МВР намали темпа си на работа. За миналата година имаме 30 - 40% спад на уведомяването на спецпрокуратурата - това значи, че не са разкрити огромен брой престъпления. Десетки дела биват прекратени по давност", подчерта Гешев.

"Притеснени сме от завръщането на всякакви видове престъпност, които смятахме за забравени, в частност наркоразпространението", сподели още главният прокурор. 

Той припомни, че още преди две години прокуратурата е представила експертни предложения, които предвиждат да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества или голямо количество алкохол. "От 30 случая годишно досъдебните производства са нараснали до над 3000", разкри Гешев.

Той добави, че българските граждани често питат защо катастрофи с жертви, причинени от пияни или дрогирани водачи, не се разглеждат като тежки умишлени престъпления.

ПОДАРЪК: Гешев образова депутатите с правни четива, носи им 120 тома материали за дейността на обвинението