0

В следващите дни ще е ясно къде ще се изгради Националната детска болница, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той потвърди, че въпросът за избора на терен за изграждането на лечебното заведение може да бъде разгледан още на утрешното заседание на Министерския съвет

В момента се разглеждат 5 варианта на терени, като всеки един от тях има предимства и недостатъци.

Министърът не потвърди, че детската болница ще се изгради в Горна Баня, но коментира: "Разглеждаме ги на максимално експертно ниво, и от гледна точка на чист въздух и от гледна точка на комуникация с транспорт, и от гледна точка на това да има зелени площи за децата. После, нашите желания са не само детска болница, а и до нея да има хотел за родителите, тъй като тя ще бъде национална. Отделно да има рехабилитационен център за децата, пак в отделна сграда, да има възможност за паркиране, да бъде добре комуникативна. Те са много изискванията, закова казвам – когато правим една детска болница, трябва да бъде по най-високите европейски стандарти".

По-рано днес пък стана ясно, че Министерството на здравеопазването отлага решението си дали да предложи за одобрение от правителството на проекта на "Търговска лига" за изграждане на частна многопрофилна детска болница в София, 

Министър Меджидиев съобщи, че е започнала проверка за липсващите в аптечната мрежа лекарства, резултати се очакват следващата седмица. Той смята, че трябва да се разшири списъка с наблюдаваните от държавата медикаменти и при изчерпване на количества под 65 процента в аптеките да се спира износът.

"Основното ни решение е насочено към това да се завърнат в списъка на наблюдаваните медикаменти, на основните и важни медикаменти, и за онкологични заболявания, и за диабет, за хипертония, всички тези важни медикаменти, от които има такава липса и се очаква такава липса", каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от БНР.