0

Б итката за Изборния кодекс продължава. След 18-часови дебати вчера и заседание, продължило до малките часове на нощта, мнозинството в парламента прие някои от най-спорните поправки в Изборния кодекс. Гласуването ще бъде смесено с хартиена бюлетина и чрез машина.

Народните представители решиха, че вотът от машината няма да се отчита от устройството, а чрез броене на ръка от членовете на секционните избирателни комисии.

Изумява ме как е възможно да имаме данни, да са в машините и да не искаме да отпечатаме протокол. Това създава възможност за злоупотреби каза съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков. Според Демократична България хартиената коалиция е излъгала хората.

Освен това депутатите решиха още, че вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за откриване на нова изборна секция в чужбина остават 40. 

Парламентът прие Централната избирателна комисия да предостави достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

"За съжаление, това беше последната възможност данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа, така, че секционната комисия да има дори възможността да види, ако е направила грешка. Това показва мотивация, която да прикрива информацията от машините напълно", заяви Кирил Петков.