0

З дравното министерство обяви резултатите от конкурса за нов директор на Онкологията. Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) ще се оглавява от д-р Владимир Даскалов. Той е класиран на първо място сред четиримата кандидати за поста.

До тук се стигна, след като през юли дългогодишният директор на най-голямата онкологична държавна болница в страната д-р Стефан Константинов бе освободен от тогавашния здравен министър проф. Асена Сербезова. На негово място за временно изпълняващ длъжността директор бе назначен проф. Панайот Куртев. И двамата бяха сред кандидатите в конкурса, а четвъртият участник бе проф. Георги Михайлов. В крайна сметка класирането е определило д-р Даскалов

„Най-накрая приключи! Резултатът от конкурса, който се проточи почти два месеца е публикуван. Приятели, колеги, дадох най-доброто от себе си - като писмена концепция, като представяне пред комисията. Не чух никаква забележка, нямаше въпрос, на който да не съм отговорил. Доволен съм от представянето си, макар и изборът на ръководството на Министерство на здравеопазването да не се падна на мен. Дано болницата намери пътя на горе с новия директор. За последните месеци там много пакости се направиха, стойностни хора бяха прогонени... Това е положението. Аз се връщам изцяло към медицината“, написа преди минути уволненият началник на УСБАЛО д-р Стефан Константинов. Той бе освободен с мотива за открити нарушения в лечебното заведение, като непроведени конкурси за академични длъжности, различни ценоразписи според сложността на поисканите от пациентите допълнителни услуги, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора за обществени поръчки. Тогава д-р Константинов определи това като „разчистване на сметки“. Той посочи, че отстраняването му е резултат от анонимен донос с известни автори, като уточни, че сигналът срещу него, по който е започнала проверката, е подаден именно от наследника му проф. Куртев. На нарочна пресконференция д-р Стефан Константинов обори обвиненията за нарушения и отчете, че оставя болницата без дългове, с над половин милион печалба.