0

Н е може да служиш на двама господари, е казано в Светото писание. Така коментира за „Телеграф“ изгонването от България на трима руски духовници игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

Позиция

Не може един духовник да има друго служение освен това на Бога. В този смисъл контакти между свещеници и служители на силите за сигурност са допустими единствено ако става въпрос за експертно мнение по въпроси, засягащи сигурността на собствената ти държава.  Както се казва, Божието - Богу, кесаревото - кесарю. Но да работиш като  шпионин против друга държава, е недопустимо. В случая явно става въпрос именно за действия, които въпросните руски духовници са вършели против България. Вярвам, че ДАНС е имала достатъчно основания те да бъдат изгонени, каза Никанор. 

Без проблеми

Не мисля, че станалото ще се отрази на отношенията между БПЦ и РПЦ и че ще има ответни действия от страна на руската държава или руската църква. Но ако се стигне до такива, нашият свещник в Московското подворие,  което е в една много красива и старинна църква -„Успение Богородично“, намираща се на улица „Таганка“, в самото сърце на руската столица, ще бъде много доволен, защото отдавна иска да се върне.

Обвинения

Скандалът избухна на 21 септември (Рождество Богородично за Руската православна църква), когато бяха експулсирани от страната ни представителят на Московската патриаршия  архимандрит Васиан (Змеев), секретарят на подворието протойерей Евгений Павелчук и служител на подворието, за когото се твърди, че бил от „Росийская газета“. За изгонването на свещенослужителите от България обяви първо руското посолство у нас, а след това потвърждение дойде и от ДАНС.

Те са били извикани в миграционната служба в София и им е било казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната.

Процедура

По думите на посланик Митрофанова те веднага били „качени в арестантска кола и откарани по домовете им, за да могат да си съберат нещата, след това до църквата и накрая - до границата със Сърбия“. Преди дни подобна мярка по отношение на архимандрит Васиан предприеха и властите в Република Северна Македония.

Русия нарече станалото „богохулство“

и обяви, че ще привика българския посланик в Москва Атанас Кръстин за обяснения. Руският посланик у нас Елена Митрофанова заяви, че никой няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква в Москва. „Ние не сме варвари". Междувременно руското МВнР съобщи, че руската църква в София затваря врати.

Случаят с експулсираните трима руски духовници не е изненадващ, след като Русия използва църквата за геополитически цели, коментира бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.