0

С лужебният премиер Димитър Главчев свиква в неделя среща в Министерския съвет (МС) с участието на представители на Министерството на външните работи (МВнР), Министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите. Тема на срещата са мерките на българската държава за безопасното извеждане на сънародниците ни от Ливан, съобщиха от правителствената информационна служба. 

МВнР в бойна готовност, предприе мерки за извеждане на сънародниците ни от Ливан

В събота бе съобщено, че се предприемат мерки от българската държава за извеждането на сънародниците ни от Ливан. Министерството на външните работи уточни, че във връзка с ескалацията на ситуацията в Близкия изток и по-конкретно в Ливан служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов са в постоянна връзка. По указания на министър-председателя в МВнР бе създадена работна група, в която са включени и представители на други институции, чиято основна задача е да координира и предложи най-подходящия вариант за извеждането на българските граждани и членове на техните семейства от Ливан, съобщиха от външното министерство.

ИЗРАЕЛ: Лидерът на „Хизбула“ е убит!

От МВнР призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. При необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: CONSULAR.BEIRUT@MFA.BG.

Българки в Бейрут: Истински кошмар!

Паника и ужас настъпиха в Бейрут след масирания ракетен обстрел от Израел и убийството на лидера на “Хизбула” Хасан Насрала. В столицата на Ливан живеят 2 милиона и половина души, сред тях и много българи.

Две българки се оказаха в истинска близост до бомбардировките в ливанската столица Бейрут. Дошли тук, преследвайки любовта, днес търсят изход, заради война, разказа NOVA. "С първия взрив, който беше много силен, на бегом, то всъщност е една паник атака, търсят се родата- деца, съпруг. Съпругът ми не беше вкъщи, тръгнах да бягам и да го търся къде е. Просто изключваш какво става. Втори взрив. Те са един след друг, секунди. Децата! Децата да си ги гушна и да видя, че са край мен. И най-важното- далече от прозорците", каза Ана Антонова Берро.

"Доколкото знам и в следващия град имаше бомбардирани, горе в планината, до ски пистата - пак бомбардираха. Това е християнската част, по принцип трябва да е спокойно при нас", каза Петя Николова Абу Шедид. Тя бяга от войната и търси помощ от дипломатите ни в Ливан.

"Десетки" нови удари

В наделя сутринта израелската армия обяви, че извършила "десетки" нови нападения срещу шиитската групировка „Хизбула“ в Ливан, два дни след като уби лидера на проиранското движение Хасан Насрала, като бомбардира южните предградия на Бейрут, предаде Франс прес.

Израелски самолети „са атакували десетки терористични цели на територията на Ливан през последните няколко часа“, обяви говорител на армията в „Телеграм“ , предаде БТА.

Военните казаха още, че сред целите им са били ракетни установки, насочени към Израел, предаде Ройтерс.