0

П арламентът дебатира, а по-късно трябва и да гласува проектокабинета "Желязков". В понеделник номинираният за министър-председател прие папката с проучвателния мандат от президента Румен Радев и веднага я върна със структура и състав на Министерския съвет. В проектокабинета "Желязков" ще има един вицепремиер и 19 министри.

Седем от тях са част от настоящия служебен състав. За да бъде одобрен кабинетът, са нужни поне половината от гласовете на присъстващите в залата депутати.

Преди гласуването за кабинета "Желязков" лидерът на ГЕРБ заяви, че правителство няма да има. По-рано категорично против кабинета на ГЕРБ се обявиха от ПП-ДБ, „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”.

Ако се стигне до отхвърляне на проектокабинета, президентът ще трябва да връчи втория мандат за формиране на правителство на ДПС. Ако и то не бъде одобрено, държавният глава ще реши на кого ще връчи третата папка за създаване на правителство. 

Желязков: Предложеният от мен кабинет има задача да възстанови ефективното управление

„Предложеният от мен състав на правителство има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят следните дефицити – дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането”, заяви кандидатът за премиер с първия мандат Росен Желязков при предстаявнето на правителството.

Крум Стоев

„През последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българска държава. Липсата на лидерство и отговорност беше съпроводено с редица експерименти с неясен смисъл. Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени вече хронично, са напът да трансформират политическата криза в криза на демокрацията”, предупреди той.

„Предложеният от мен състав на Министерски съвет не е от поредните, а е от проверените министри. Затова поемам ангажимент, че ако получим доверие, ние и моите колеги ще работим усърдно, честно и почтено за това България да си върне самочувствието и уважението”, каза още Желязков.

Николай Денков: Това е правителство тип „забравете за бъдещето“

„Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи на България днес? Това не е правителство от типа „завръщане в миналото“, това е правителство от типа „забравете за бъдещето“, каза Николай Денков от ПП-ДБ от парламентарната трибуна.

По думите му се предлага правителство на ГЕРБ, но с няколко министри на Делян Пеевски. „Наистина ли ни предлагат отново същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 г.? Както и министри от 2013 г., когато Пламен Горанов се запали и загина в протест срещу правителството на Борисов? Това ли е най-доброто?“, попита Денков.

Той припомни и работата на кабинета на ПП-ДБ през последните 3 години.

„Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за инвестиции, политическа подкрепа за редица заседнали закони, добави Денков. За първи път в историята на България Световната банка ни постави в най-горната група на страните с високи доходи. И двете ни правителства бяха подкрепени в НС след трудни преговори. И двете правителства бяха успешни въпреки COVID, енергийната криза и войната в Украйна“, посочи Денков.

Докато той излагаше тезите си, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала.

„Изборните резултати ни поставят в ролята на силна проевропейска опозиция. Ще се борим за България със средствата, които имаме“, каза Денков.

Борисов напусна пленарната зала: Не мога да слушам лъжи

Крум Стоев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе от пленарната зала в Народното събрание, докато се водеха дебатите за проектокабинета на ГЕРБ-СДС с министър и говореше Николай Денков от ПП-ДБ.

Крум Стоев

„Това си е работа на ДПС. Не мога да слушам лъжи. Денков бил направил правителство - той го направи с моите депутати. Всички признават хаоса в последните 3 години, той говори за успехи“, каза на излизане Борисов. По-късно обаче се върна в залата.

След това излезе на трибуната и се обърна към ПП-ДБ. „В трудни ситуации ние се подкрепихме. Ако е имало ползи, те са общи, ако е имало вреди – също са общи. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС. Прекрасно знаем с г-н Петков, с Асен Василев всичко знаем. Ние имахме нужда от осъзнатата подкрепа от десетина депутати от вас и да си понесем цялата отговорност”, каза Борисов.

Той благодаря за подкрепата на ДПС. „Ние сме признателни хора и казваме „благодаря”, когато някой ни подкрепя”, продължи Борисов. „Втори мандат няма да подкрепим. Третият мандат също няма да подкрепим. Не е логично партии с 6-7% да доминират пред първите партии, не е демократично, не е представително”, каза Борисов.

„Ако дадете третия мандат на „Възраждане”, г-н президент, мисля, че ще има правителство. Днес цял ден го виждам такова мнозинство”, категоричеб бе Борисов.

„Да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам и с третия мандат да стане нищо - ПП-ДБ няма да посмеят да подкрепят такъв мандат. Предлагам да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме да агитираме, да молим за прошка, подчерта той.

Цонев: Ще подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС и ще положим всички усилия да има кабинет

„Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем нашия и ще решим какво да правим, но ще положим всички усилия да има редовен кабинет. Ако се стигне до третия мандат, отново ще положим всички усилия. Управлението трябва да изповядва ценностите на Западния свят, затова не можем да водим преговори с „Възраждане“, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Първият извод от изборите е свалянето на доверието до критичен минимум. Вторият - всички хора, които излязоха да гласуват, искат да се стабилизира политическия процес. Да има стабилно мнозинство зад редовен кабинет. Ако не се състави правителство, на нов вот ще спадне избирателната активност. Липсата на сговор около политики, идеи, принципи и ценности ще доведе до избори. Доверието ще се загуби, а легитимността ще бъде оспорена. Отговорността е на всички, които са избрани за депутати“, коментира от парламентарната трибуна той. 

Костадинов: Няма да подкрепим кабинета "Желязков", който превръща ДПС в патерица на ГЕРБ

„Преди 11 години Пламен Орешарски представи същия кабинет с модел, по който е създаден и днешният кабинет "Желязков". Тогава кабинетът му разчиташе на златния пръст на Волен Сидеров, и това правителство катастрофира. Катастрофира и партията, която тогава се довери на ДПС - БСП. Която за 11 години от 1 милион избиратели сега падна до 150 хиляди“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на дебатите.

Костадинов се обърна към народните представители от ГЕРБ-СДС с думите, че нито един техен избирател не би искал да види коалицията наравно с ДПС в управлението.

„Няма нормален ГЕРБ-аджия, който да види как ГЕРБ се превръща в притурка на ДПС. И ако вие днес направите правителство, вие ще сполетите съдбата на БСП, защото вашите избиратели няма да ви простят това. Защото ДПС не е партия, а е политическа мафия, с много сериозна вътрешнополитическа криза, която дори поставя на карта елементи от националната сигурност на страната ни, на тях ли искате да сте патерица? Та те дори себе си не могат да управляват в момента“, каза още Костадинов.

„Кризата на статуквото не е нищо лошо, това е криза на олигархичния модел на пачките, пуделите, кюлчетата, допълни Костадинов. Няма нищо лошо да се отиде на нови избори, въпреки че ние вярваме, че този парламент може да излъчи правителство“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

Йорданов: Ако ИТН получи третия мандат, ще поканим на разговори всички партии в парламента

От „Има такъв народ” препотвърдиха позицията си, че няма да подкрепят кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС с първия мандат и ще гласуват против. От формацията насочиха поглед към третия мандат и обясниха, че ако получат от президента третия мандат ще поканят на разговори всички партии в парламента за експертно правителство с ясна програма.

„Ние сме убедени, че излизането от кризата, в която очевадно е държавата, може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и той да има широка парламентарна подкрепа. И да не може да бъде доминиран от една или друга политическа партия. Няма партия с необходимите гласове, за да доминира над останалите. Това е факт, другото са болни амбиции”, посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той обясни, че ако президентът връчи третия мандат на ИТН, ще отправят покана към всички политически представени партии в парламента за разговори относно третия мандат и за експертен кабинет с ясна програма. „Тогава ще се види кой, какво, защо и как мисли за държавата и кой иска избори”, смята Йорданов.

Кирил Петков: Покайвам се

„Това, което чухме от Борисов, би било много конструктивно, ако беше излязъл и беше казал: „Наистина се покайвам и искам прошка, че през всички тези години съдебната реформа не влезе в сила. Покайвам се, че службите на България не работят за българския народ, че всеки един пункт в индекса за корупция е равен на 700 лева средна работна заплата. Това е цената на корупцията в България”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той заяви, че също се покайва и се обърна към българските избиратели.

„Извинявайте, че при предишния наш шанс не наложихме като приоритет да приложим реформа в сигурността и службите, извинявам се, че не можахме да достигнем до реформите в правосъдната система, на които всички се надявахме, че не успяхме да достигнем до отделните комисии и структури на държавата, които могат да направят живота на българите още по-добър. Никога повече нашите избиратели няма да се изненадат от нас. Тези реформи ще ни водят напред и, ако някой мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, дълбоко се лъже. Искам да потвърдя, че нашите избиратели могат да разчитат, че ще работим за всички политики, които са антикорупционни и проевропейски и няма да направим компромис нито в едната, нито в другата посока”, каза още Петков.

„Величие“: Вие само унищожавате България, за да я продадете

„Тук се чу, че се прави опит за правителство за седми път. Наблюдавала съм преди какво се случва тук. Аз искам да питам всички вас, участвали в правенето и свалянето на предишни правителства. Как едно правителство ще подкрепи предприемачите, средния и малкия бизнес когато хора когато Дънката във Варна или кметът на Доспат гонят всички инвеститори?“, запита Красимира Катинчарова от "Величие" по време на дебатите.

„Как ще подобрим образованието, когато нямате идея как да се случва това - училището създава просто консуматори. Как ще оправим обществото с подчинени медии и контролирани съдебни органи? Как ще изхраним децата си, когато плодородните земи се покриват със солани паркове и заводи за боклук? Как да е спокоен някой инвеститор, като за да съществува, той трябва да има гръб и да си плаща на някой? Вие само бавно унищожавате България, за да може да я продадете и да се изкупите“, продължи тя.