0

Р асте броят на жалбите и респективно на проверките в лечебните заведения. Това каза пред „Телеграф“ изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Иванка Динева.

„Постоянно сме по проверки. Жалбите не спират“, заяви тя. Динева каза, че хора се оплакват от това, че не са получили качествена медицинска помощ, други, че не са получили достъп до такава. „Трети се оплакват от неправомерно взети пари“, посочи тя и уточни, че това са сериозните оплаквания. По отношение на съмненията, че лечебни заведения точат касата, като декларират дейности и услуги, които не са реално извършени, Динева обясни, че друга институция следи за тях. „Ние следим за това дали се спазват съответните медицински стандарти при оказването на медицинска помощ. Когато имаме жалба, която е свързана със самата клинична пътека и финансирането, ние изпращаме по компетентност към съответната здравна каса“, заяви тя. Директорът уточни, че те упражняват контрол на центровете за спешна медицинска помощ, районните здравноосигурителни каси, като през януари предстои извършването на такива инспекции. „Контролната дейност, която извърша ИА „Медицински надзор“, е по-широкоспектърна от тази, която обичайно се дискутира“, коментира тя. 

Контрол

Иванка Динева изрази съжаление, че агенцията може да проверява само по документи. „Няма по какъв друг начин“, каза тя. Динева разкри, че при някои казуси използват услугите на външни консултанти. „Правим го, когато смятаме, че проверката е от изключително сериозна правна и техническа сложност или когато нямаме на разположение съответния лекар от нашата агенция“, обясни директорът. Тя поясни, че с такива лица се сключва договор, като трудът им се заплаща. Динева каза, че през януари ще излезе с отчет в колко случаи и колко често се е налагало да използват външни услуги на консултанти. Според нея е добре изводите и проверката да бъдат изнасяни извън рамките на администрацията. „Аз като изп. директор нямам право да се намесвам в контролната дейност на служителите. Аз разбирам за резултата от нея едва когато ми се докладва след връчени констативни протоколи или стигнем дотам да се връчва наказателно постановление. Дори и актовете се връчват без мое знание“, описа тя и подчерта, че така се осигурява по-голяма безпристрастност.