0

К абинетът "Денков" предаде властта на кабинета "Главчев" на официална церемония в Гранитна зала на Министерски съвет.

С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България. Това заяви Николай Денков, който предаде поста министър-председател на Димитър Главчев на церемония по приемственост в Министерския съвет.

БТА

Уверявам ви, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма и да изпълни всички задачи, по които не ни стигна времето, за да успеем да довършим, посочи Денков. По думите му е ясно, че една от най-трудните и най-важните задачи е служебното правителство да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. Задачата е трудна, защото няма в момента доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие, допълни Денков.

.

 .
БТА

СЛЕД РОКАДАТА В 12 без 5: Служебният кабинет „Главчев” положи клетва! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той каза, че има няколко ясни индикатора дали служебното правителство ще успее или не, като един от тях е дали ще има машинно гласуване. Според Николай Денков, както е показала практиката, ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че почва да хвърля сянка върху изборните резултати. Денков изрази надежда, че служебното правителство ще успее да организира този процес и че ще получи подкрепа от останалите институции, с които трябва да работи заедно по отношение на изборите.

БТА

Вторият индикатор, според Денков, е делът на невалидните бюлетини. „Надявам се да бъде нисък, така че никой да не може да оспорва резултата“, каза Денков. Той отправи призив към Народното събрание и изрази надежда, че никой няма да се изкуши да промени Изборния кодекс, защото това би хвърлило сянка върху изборите, дори и да бъде направено с най-добри намерения.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ: Промяна в служебния кабинет!

БТА

"Също трябва да ви уверя, че сме на ваше разположение и ще направим всичко възможно, за да осъществим плавен преход", заяви Денков, цитиран от БТА. Той посочи, че ще окаже съдействие по всякакви въпроси и служебното правителство може да разчита на "всякакво съдействие по отношение на това, което сме свършили и което в момента се случва и предстои". Ще бъдем на разположение, за да се опитаме да помогнем, заяви досегашният премиер. Той и и бившият вицепремиер Мария Габриел се сбогуваха с прегръдка.

БГНЕС

На извънредно заседание на Народното събрание тази сутрин членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията, в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев днес. Единствената промяна в състава е външният министър - поста заема Стефан Димитров, вместо първоначално номинираният Ивайло Ценов.