0

П ромяна в състава на служебния кабинет в последния момент.

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев смени външния министър. Така поста на първия дипломат ще заеме Стефан Димитров Димитров вместо посочения преди това Ивайло Ценов.

Междувременно стана ясно, че държавният глава Румен Радев издаде трите указа – за служебно правителство, за евроизбори и за извънреден парламентарен вот на 9 юни, съобщиха от президентската институция.

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: Служебният кабинет - готов! (ВИДЕО)

В петък номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи състав на проектокабинет на среща с всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, които отказаха да присъстват. Някои от номинациите за министри предизвикаха негодуванието на ПП-ДБ – тази на Калин Стоянов за вътрешен, на Мария Павлова като правосъден и Валентин Мундров за министър на електронното управление. Днес се оказа, че има промяна в състава на правителството. Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев смени външния министър. Така поста на първия дипломат ще заеме Стефан Димитров Димитров вместо посочения преди това Ивайло Ценов.

СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА МИНИСТРИТЕ: ПП-ДБ напуснаха залата! (ВИДЕО)

Димитър Главчев е първият служебен министър-председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Депутат от партия ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание.

През 2017 г. Главчев подаде оставка като председател на парламента. 

През юли 2023 г. беше избран от 49-ото Народно събрание за председател на Сметната палата, с мандат 7 години.

Кой е Стефан Димитров?

БГНЕС

Димитров ще смени първоначално обявения Ивайло Ценов.

Стефан Димитров е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора. Той заема този пост на 21 януари 2023 г.

Димитров е завършил 35 езикова гимназия в София, а след това продължава своето обучение в Потсдамския университет.

Бил е референт за Германия, ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон, ръководител на консулството ни във Франкфурт.

От 2020 до 2022 г. е директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" в МВнР.