0

П олитици, спортисти и други публични личности реагираха на информацията за извършения атентат срещу Алексей Петров.

ЕКСКЛУЗИВНО: Разстрел за Алексей Петров!

"Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. Имаше два опита за убийство срещу него. 2002 година беше уцелен в гърдите и в крака, но оживя. И 2015 година беше стреляно срещу него с гранатомет. Тоест, това което се случи днес не беше неочаквано. Но то ясно показа, че държавата и службите са слаби и скопени. И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел. Нали в онзи прочут запис Кирил Петков каза, че трябва да овладеят службите и те да станат техни? И ето, с помощта на Бойко Борисов, те овладяха службите и какво от това?", написа в своя фейсбук профил лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. 

И някак си, от само себе си възникват следните въпроси

пише Трифонов и изброява:

1.Това началото на гангстерска война ли е?
2. Има ли връзка между убийството на Къро, смъртта на единия от братя Галеви и убийството на Алексей Петров?


3. Имал ли е общ бизнес бащата на Кирил Петков с Алексей Петров?
4. Имал ли е срещи Кирил Петков с Алексей Петров и ако да - кога, къде и защо?
5. Бил ли е посредник Алексей Петров между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в разговорите за съставяне на редовно правителство?
6. Има ли нещо общо взрива срещу Иван Гешев с убийството на Алексей Петров?
7. Защо НСО охранява Кирил Петков, ген. Атанасов и Христо Иванов? Има ли заплаха срещу тях и ако да - от кого и откога?

"И осми въпрос, но няма да е последен: Как ще ни приемат в Шенген след тези показни убийства, взривове, безпомощно МВР и въобще безпомощни правоохранителни институции, и безполезни приказки за реформа в съдебната система?", пита още Трифонов. 

"Това са въпроси към управляващите, защото те носят отговорност за състоянието на държавата", завършва своя коментар политикът-шоумен.

ОБРАТ: Простреляната при атентата срещу Алексей Петров се оказа жива!

"Абсолютно неприемливо е през 2023 година в България да има показни убийства. Нито чужди служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното кралство, докато ние научаваме от медиите. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа на сектор "сигурност", коментира съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков.

"Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати. Още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости", каза още Петков във Фейсбук.

В МОМЕНТА НА РАЗСТРЕЛА: Трима охранители пазели Алексей Петров!

"Отново сме свидетели на показно убийство на български граждани, което се случи посред бял ден в столицата на „европейска“ България", написа във Фейсбук пък бившият главен прокурор Иван Гешев.

"Този отвратителен акт на насилие за пореден път показва безсилието на българските политици да се справят с беззаконието и ширещата се престъпност в страната. Упорито през последните години съсипаха МВР, а сега и съдебната власт и в частност прокуратурата. Многократно заявявах, че се връщаме към мутренските времена. Още от първите си дни управлението на новосформиралата се НЕкоалиция ни поведе още по-уверено назад към 90-те години. Днес, както и тогава, българските граждани не могат да бъдат сигурни не само за бъдещето си, но дори и за живота си. До този престъпен акт се стигна съвсем закономерно, след като само преди три месеца, беше извършен опит за покушение срещу главния прокурор на Република България. Тогава водещите политици на сегашната „сглобка” реагираха с пренебрежение и насмешка. Никой не обърна внимание на разпадащата се държавност. Превърнаха ни в бананова държава от третия свят", пише още Гешев.

"Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари", избухна и лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във Фейсбук.

"Задкулисието, договорките за сфери на влияние,  липсата на правосъдие водят до този резултат: гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа. Тези ни отдалечават всеки ден от Европа", смята Нинова.

"Но по-лошо: те разпадат държавността, превземат институциите, за да ги употребяват за себе си и срещу неудобните. И най-лошо: никой български гражданин не е защитен. Уж ценностното евроатлантическо мнозинство се превърна в опасна за хората и вредна за България сглобка", заяви Нинова.

"Липса на държавност и връщане на времената от 2008 г. с поръчкови убийства, отвличания и връщане на мутренските времена", коментира пък пред пред Euronews Bulgaria Цветан Цветанов, след чиито акции като вътрешен министър стартира делото "Октопод", а Алексей Петров бе наричан Трактора.

"Не бих казал, че съм очаквал нападението, тъй като не боравя с оперативна информация. Това е задължение на институциите. Но Алексей Петров беше знакова фигура през последните 20 г. и имаше необходимия и политически, и друг ресурс, който можеше да използва за определени цели. Спомням си много добре когато започнахме да работим ефективно в системата за сигурност какви удари понесох както аз, така и колегите-професионалисти. Знаехме, че той има сериозно влияние и когато се гледаше неговото дело, по което разбира се, той беше оправдан на последна инстанция, прокурорът и съдийката бяха отстранени, а един от ключовите свидетели починаха при неясни обстоятелства при ПТП и много от свидетелите се отказаха от совите показания. Вие си направете извода какво е направила държавата и какво сме направили в този период, в който имах възможността да работя с истински професионалисти, назначени на ръководни не на политически, а на професионален принцип", каза още Цветанов.

САМО В „ТЕЛЕГРАФ“: Първи кадри от мястото на екзекуцията на Алексей Петров (СНИМКИ)

Олимпийската шампионка Ивет Горанова даде да се разбере, че е потресена от убийството на Алексей Петров. Бизнесменът беше един от хората, подкрепяли Ивет през целия й спортен път до олимпийското злато в Токио.

"Почивайте в мир, г-н Президент! Благодарим Ви за всичко, което направихте за нас! Ще се опитаме да помним, съхраним и продължим всичко, започнато от Вас!", написа Ивет Горанова.