0

У чителка е дадена на съд след оплакване, че е ударила шамар на дете от трети клас. За такъв случай сподели пред „Телеграф“ директорът на Районното управление по образованието (РУО) в Стара Загора Милена Йолдова-Стоянова. По думите й случаите на оплаквания от агресия от страна на учители към ученици са малко, но все пак такива се проверяват.

„Разговаряхме с ръководството на училището, с учителката. Оказа се, че изобщо не става въпрос за плесница – момичето просто е получило забележка на по-висок тон. Майката обаче ще търси правата си в съда и районната прокуратура, сигналът е написан до МОН, до кмета, до всички възможни институции. Смятам, че това е неприемливо за възпитанието на детето“, разказа още Йолдова.

Сигнали

„При нас сигнали за насилие и агресия идват освен от училищата и от родителите. Те обаче често са противоречиви – получават се големи разминавания при разговори с двете страни. Най-често оплакванията са, че някое дете е по-агресивно на моменти – заради заболяване или други причини. Родители недоволстват от деца, диагностицирани с аутизъм или Синдром на Даун. Личното ми мнение е, че трябва да се проявява толерантност в такива случаи“, коментира още Милена Йолдова пред „Телеграф“. Според нея често учителите се боят да накажат или да бъдат по-строги към враждебно настроените хлапета: „Меко и кротко им се казва „Не, не прави така.“ И дотук, защото бащата е някой си например. Страхуват се да не пострадат, да не си загубят работата. Ето там някъде се изпуска контролът върху дисциплината и поведението като цяло, което рефлектира върху миролюбивите деца“, споделя наблюденията си образователната шефка. „За всичко това обаче отговорност носят директорите на училищата. Ако реагират адекватно и вземат конкретни мерки, няма да има драстични случаи на насилие и агресия. Ако те премълчават за случили се инциденти, би трябвало да следват тежки санкции за тях“, убедена е педагожката.

Насилие

Полицията във Варна образува досъдебно производство за телесна повреда по хулигански подбуди по поредния варненски случай с проявено насилие над ученичка. Момичето, което е 11-и клас, бе удряно, обиждано и унижавано от група ученици на възраст от 15 до 18 години. Насилието е станало в градска среда, а случаят стана известен, след като в социалните мрежи бяха публикувани поредица от видеа с баталните сцени. След като карат жертвата да се извинява, едно от момичетата й казва, че ще трябва „да й оближе обувката“. След това започват и шамарите. Няколко часа по-късно клиповете бяха изтрити, но директори на училища, които са ги видели, разпознават свои ученици сред агресорите. Установено бе, че те са от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, по икономика „Д-р Иван Богоров“ и по строителство, геодезия и архитектура „Васил Левски“.

*По темата работиха: Елена Дюлгерова и Добромир Радуше