0

В сички нашенци в щата Илинойс ще могат да взимат книжка на български. Това ще стане възможно до няколко месеца. Изпитът за шофьорската тапия ще се провежда на български език, заяви консулът ни там Светослав Станков. Той присъства на Парада на България, а както „Телеграф“ писа, специален гост там беше и звездата ни Йорданка Христова.

НА ПАРАДА НА БЪЛГАРИЯ: Отрупаха с цветя Йорданка Христова в Чикаго

Кормуване

Консулът е водил разговори с управата на щата по време на изпита да може да се говори на български език. Това на практика означава, че изпитващите ще трябва също да го владеят. Известно е, че особено в Чикаго се намира най-голямата БГ общност зад океана. Освен книжка предстои да се отпечата и двуезично издание на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“. Причината да се издаде е, че много наши деца не са го чели в оригинал и не са се докоснали до някои от типичните за Алеко словосъчетания, които не могат да се опишат лесно, а трябва да се прочетат. 

Парад

По време на Парада на България се събраха над 8000 души, като имаше и няколко хиляди американци – приятели и гости на нашенците. Много състави демонстрираха народни танци, както и типични български игри. Консулът е патрон на честването на 24 май в Чикаго вече за трета година.

“Отдадохме почит пред свещения труд на българските учители, които запалват пламъчето на просветата в душите на нашите деца. Обединени застанахме зад каузата по опазване на българския език и култура в Америка като неразривна част от нашата идентичност”, написа Станков в профила си във Фейсбук.