0

Т рети ден земеделски производители в страната протестират. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

На 7 февруари неправителствените организации бяха на среща с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет. Целта на срещата бе да се запознаят с новия меморандум.



От Българския фермерски съюз съобщиха, че продължават с протестите, защото не са изпълнени изцяло исканията на земеделските производители. Консенсус няма по финансовата част за компенсиране на зърнопроизводителите. Това заяви Георги Стоянов, председател на съюза, който е член на голямата европейска земеделска организация „КОПА - КОДЖЕКА“. Като исканията им са в 8 точки. Те настояват за създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси.

Протестът затвори за кратко движението по главен път Е-79. Той започна в 10:00 часа тази сутрин при полигона, където започнаха да се събират земеделски производители с трактори и животновъди.

Около 11:00 часа земеделската техника бе изкарана на главния път и след няколко обиколки на кръговото кръстовище край автомагистрала "Струма", тракторите бяха разположени на пътя край полигона.

Протестът приключи около 12:00 часа, а протестиращите се отправиха към Кресна, където също се организират действия, с които земеделци и животновъди изразяват своите искания. 

Пред журналисти председателят на Сдружение "Земеделски стопани" и заместник-председател на "Обединени български животновъди" Юлия Коюнджийска каза, че протестиращите са част от инициативен комитет на повече от 20 организации, които с декларация вече са изразили искането си да участват в преговорите при премиера Николай Денков във връзка с т.нар. "украинска помощ".

Земеделски производители блокираха и „Дунав мост“ и запалиха две бали със слама. Преди това организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. Блокирано и движението по пътя Русе-Бяла на две места. Протестиращите земеделци затвориха автомагистрала "Тракия".

По-рано те бяха блокирали с тежка техника движението по главния път Стара Загора-Димитровград.

На три места в момента на територията на областта са затворените пътищата от недоволни земеделски производители. Протести има на пътя Кюстендил-Дупница, на разклона за с. Слокощица, на изхода на Дупница за София - кръстовището при с. Пиперево, и на изхода на Сапарева баня, на изхода за Самоков. Движението е спряно и в двете посоки, като протестът ще продължи минимум половин час, казаха организаторите.