0

О пашки за обеци се извиват в болниците на Благовещение. Проверка на „Телеграф“ показа, че големите УНГ клиники са пуснали специални оферти. 

Напливът на майки да пробиват ушите на децата си точно на празника, се дължи на старо вярване. Според християнската религия на този ден архангел Гавриил донася благата вест на Дева Мария, че тя ще стане майка на сина Божий. Ушите на малките момиченца се пробиват за пръв път на 25 март, защото се смята, че днес раните зарастват по-бързо и по-малко боли, тъй като около момиченцата витаят добри небесни сили.

Мода

Тези поверия водят до мода на празника. „От няколко години на тази дата се занимаваме основно с пробиване на уши. Миналата година сме поставили обеци на 50 момиченца“, споделят УНГ специалисти от столична клиника. Те не отричат, че често дупчат и бебета на по 2-3 месеца, чиито майки са непреклонни. „Съветваме родителите да оставят детето само да реши кога да си пробие ушите. Обикновено това се случва около 4-5-годишна възраст“, казват експертите.

Огромният интерес към пробиването на уши на Благовец е повод и за скок в тарифите. Тъй като все повече майки искат лекар да пробие ушите на детето им, козметичните студия привличат клиенти с промоции. Там поставянето на обеци започва от 20 лв., а в по-известните салони стига до 40-50 лв. За сметка на това УНГ отделенията прибират между 65 и 80 лв. за същата услуга, като навсякъде в цената са включени и обеците.

Традиции

Благовещение е последният от мартенските празници и се счита за „половин Великден”. Според народните предания той се свързва с идването на прелетните птици и пролетното събуждане на природата. Трябва да излезем от вкъщи сити и с пари в джоба, защото ако ни закука кукувицата, през цялата година така ще ни върви. На Благовещение кукувицата се появява за първи път, затова празникът се нарича още Кукувден. Смята се, че ако днес се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На празничната трапеза задължително трябва да присъства питка, приготвена без мляко и без яйца. На трапезата традиционно се приготвя и нещо „зелено“ – коприва, спанак, лапад. Постът в днешния ден разрешава риба и вино.

На Благовец празнуват всички хора с имената Блага, Благо, Благовест/а, Благой, Вангелия, Евелина, Евангелина. 

* По темата работиха: Константин Събчев, Ивона Владимирова