0

М ежду 180 и 320 лева струва нощувката в лукс стая или апартамент в „Евксиноград“. Това е представителната резиденция на властта във Варна, където отсядат министри, депутати и държавни служители. Само преди 4 години минималната цена за отдих в комплекса бе 150 лева, което показва, че скокът на цените не е подминал и базата към Министерския съвет. 

Така морето за цяла седмица на двама души излиза около 1200 лева. В цените е включена и закуска, тъй като към резиденцията има и ресторант. Освен стаи в хотелите „Тунела“ и „Манастира“ гостите може да изберат почивка в бунгало на брега на морето или вила. 

Лукс 

При бунгалата цените варират от 210 до 400 лева в зависимост дали има сауна. В тях могат да се настанят между 4 и 6 души. Една от вилите е в ремонт. Отсядането в по-малките е 400 лева, докато в голямата - 600 лева. В нея обаче има място за поне 10 човека. 

През септември сумите падат с около 30-40 лева. В ценовата листа вече не е Слънчевото бунгало, където почиват обикновено премиер, президент, шеф на Народното събрание. В същото са отсядали при визитите си във Варна френският президент Еманюел Макрон и съпругата му, турският държавен глава Реджеп Ердоган, израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Самата резиденция се подготвя усилено за летния сезон. Обявила е обществена поръчка за доставката на близо 120 000 бутилки за вино и около 30 000 за ракия. Заделената сума е близо 145 000 лева без ДДС. Всъщност това е трети опит за осигуряване на нужните стъклени бутилки за винената изба на „Евксиноград“. Предишните две бяха прекратени заради отстранен участник или поради липсата на оферти. 

Заявка 

Близо 9500 лева без ДДС ще плати властта за редовна дезинфекция през следващата една година в „Евксиноград“ и „Шабла“. Всеки месец сградите - ресторант, бар, кухня, хотел, изба и др., ще се обработват срещу гризачи, хлебарки, мравки, бълхи. При заявка ще се прави и допълнителна дезинфекция. Пак по заявка 25 декара паркове и тревни площи, включително и плажна ивица, ще се пръскат срещу кърлежи. При искане ще се обработват и срещу змии и комари. Мероприятията по растителна защита са за чемширови насаждения с 11 дка разгърната площ, които се нуждаят от обработка срещу пеперуди, и над 100 броя кестенови дървета, които трябва да се защитят от специален вид молци.