0

"Изборът" на Кристин Димитрова се падна на преразказа на седмокласниците днес. По-рано стана ясно, че учениците ще пишат по вариант 1 на Националното външно оценяване по български език и литература.

Художественият текст, който кандидат-гимназистите трябва да преразкажат по време на НВО-то, е написан специално за изпита и не може да бъде открит в интернет. 

59 424 седмокласници по списък се явяват днес на НВО, с оценките от което могат да кандидатстват за обучение в езикови или професионални гимназии. 2024 г. е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина.

Д-р Ваня Кастрева пред „Телеграф“: НВО след 7 клас е удължен с 15 минути

Кристин Димитрова е българска писателка и поетеса. Завършила е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Нейната професионална биография е изключително богата и интересна. Творчество ѝ включва поезия, стихотворения, разкази, статии, преведени из цял свят. Сред книгите, на които е автор, са: "Ще се върна за теб", "Като пристигнеш обади се", "Сабазий".

Кристин Димитрова е била и преподавател в катедра "Чужди езици" на СУ "Св. Климент Охридски". Носител е на множество престижни литературни и журналистически награди. Занимавала се с преводаческа дейност, писане на филмови сценарии. Тя е майка на певеца Константин Трендафилов, известен с артистичния си псевдоним Папи Ханс.