0

М лечните продукти, които се предоставят безплатно на учениците в училище, ще са със защита от ЕС, а не по БДС. Тече промяна на Наредбата за училищното мляко и сирене, които се дават безплатно на учениците всяка седмица по програма, финансирана от Европейския съюз.

Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ пред „Телеграф“.  Уточняваме, че до месец юли тази година правилата, по които учениците получават безплатните млечни продукти, остават същите. От септември 2024 г. правилата относно качествения състав на продуктите се очаква да се променят. 

Като количество учениците в момента получават кисело и прясно мляко по БДС, както и био, което може да е козе, по 200 г порцията. В дажбата влиза и седмично парче кашкавал и сирене от по 30 г.

Причини 

Причината за необходимостта от промяна на нормативните документи е свързана с това, че България защити българското кисело мляко и сирене пред Брюксел и според правилата те могат да се правят само от свежо мляко, от български ферми с животни, хранени с фуражи, които имат поне 70% растителни продукти с местен произход.

И тъй като европейският регламент е по-силен от националното законодателство, се налага да се промени Наредбата за училищното мляко, за да отпадне БДС стандартът от нея и да се замени със защитените продукти. В противен случай страната ще търпи санкции от Брюксел. Това коментираха пред „Телеграф” от най-голямата млечна асоциация в България. 

Махат оценяването на учителите, за да могат да увеличат доходите си

Освен това БДС стандартът по днешните правила допуска използването на мляко, доставено от други страни на ЕС, което е в пълно противоречие с критериите от рецептата за защитеното сирене и киселото мляко.  

Съпротива 

Към този момент процедурата по промяна на Наредбата за училищно мляко е свързана с промяна на наредбата по БДС, като срещу премахването на стандарта има огромна съпротива на голяма част от мандрите. Причината е, че няма да могат да ползват евтина млечна суровина от Полша и Унгария, ако работят по БДС. 
От млечната асоциация уточниха, че тече регистрация от Министерството на земеделието на мандрите, които ще работят със защитени продукти. Окончателен резултат се очаква до края на месеца.

Махат кифлите, намаляват купоните

Директори се отказват от безплатните тестени закуски на учениците и вместо това намаляват цената на купона, научи „Телеграф“. В столично училище промяната влиза от този месец. Така учениците от 1-ви до 4-ти клас няма да получават  тестена закуска, но ще имат намаление на цената на купона за обяд в училище.

УРА! Повече отсъствия от училище по семейни причини

Така, ако досега е струвал 4,20 лв., от този месец е 3,20 лв. За менюто с по-голям грамаж намалението е отново с лев и става 4,20 лв.  Парите, които се предоставят за доставка на закуска от Министерството на образованието и науката, могат да се разходват, като се субсидира купонът, обясниха експерти.

Връщат 9,5 млн. лв. ДДС на доставчиците на плодове

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” утвърди 9 500 000 лева за възстановяване на ДДС на доставчиците на храни по европейските схеми „Училищен плод” и „Училищно мляко” за бюджетната 2024 г. Предвиденият ресурс по схемите се отпуска от бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за настоящата година.

С националната помощ се възстановяват и допустимите разходи за данък върху добавената стойност.