0

Н а плюшени седалки в меланж от три цвята ще се возят пътниците във влака. Това планират държавните железници, като за целта са обявили обществена поръчка за претапициране на седалките на 70 пътнически вагони. 

Текстил

Седалките трябва да бъдат обновени изцяло плюс облегалки и подлакътници със стриган тъкан плюш, гласят условията на „БДЖ-Пътнически превози“, публикувани в регистъра на обществените поръчки. Платът трябва да е с плътност 720 грама на квадрат и да се състои от 80-85% вълна и 15-20% полиамид. „Това са доста добри показатели за натоварването, на което се подлагат платовете в обществения транспорт“, дадоха оценка за „Телеграф“ независими експерти по текстил. 

Цветът и дизайнът ще бъдат обсъждани след избора на изпълнителя, но целта е да се използват три отделни цвята в меланж. Идеята е да се добие нюанс в сиво-кафявата гама, която да носи на замърсяване с оглед на стотиците хиляди пътници, които ползват седалките.

Здравина

БДЖ са записали и строги изисквания към изпълнителя за здравината на плата. Той трябва да има определена здравина при опън, висока устойчивост на скъсване и претриване, както и ниска склонност към завласяване и пилинг (б.р. - да не става на топчета). Цветовете пък трябва да са устойчиви на сухо и мокро триене, а най-важното е да имат висока степен на пожароустойчивост.

Сменена трябва да бъде и вложката на седалките, като новата задължително трябва да е от пенополиуретан с обемно тегло 40 кг на кубик. 

Гаранция

Изпълнителят трябва да поеме тригодишна гаранция за скъсване на плата, както и за смачкване на вложката до под 30% от първоначалния й обем. Прогнозната стойност на поръчката е 3,3 млн. лв. без ДДС, а крайният срок на подаване на оферти от кандидатите е 22 февруари 2023 г. На новите седалки ще могат да се возят пътници по всички жп линии в страната, казаха за „Телеграф“ от превозвача.