0

М ъртвото вълнение може да тегли до 100 м навътре от брега. За това сигнализират спасители в навечерието на днешния Илинден (нов стил), деня, за който поверието казва, че морето се обръща и започва да взема своите жертви за годината.

Период

От Илинден до Преображение има най-голяма опасност от мъртво вълнение. То не тегли към дъното, а навътре в морето. Спасителите призовават летовниците задължително да се съобразяват с техните предупреждения и да следят флаговата сигнализация. „Като пада тежка вълна, тя дълбае морското дъно. Появяват се цели ями, към които се стреми отразената от брега вода и тя дълбае улеи и цели потоци. Получава се нещо като подводна река в морето, която се оттича навътре и това течение прави много трудно прибирането към брега на попадналите в него, включително и на много добри плувци”, обяснява старши спасителят Георги Есов, шеф на спасителите на варненския плаж.

В дългогодишната си практика на него и колегите му многократно се е налагало да предотвратяват инциденти при такава ситуация. Оказва се обаче, че по-голямата част от плажуващите курортисти я подценяват и често стават жертва на мъртвака. „90% от плажуващите подценяват ситуацията и не слушат сигналите на спасителите. От тях на половината се е налагало да им помагаме по някакъв начин. Доста често се е случвало. Флагът е червен, а плажуващите влизат с надуваеми предмети, които са забранени даже и на жълт флаг. Морето започва да ги тегли навътре с доста голяма скорост и стават белите. До края на тази и следващата седмица морето ще е изключително коварно“, категоричен е още Есов. 

Борба

„Без значение дали сте добър плувец, много е важно да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата и да оставите течението да ви носи, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението минава под вас.

Спасението е да се излезе встрани от течението", съветват и специалистите по водно спасяване от БЧК-Варна. Мъртвото вълнение действа до около 100 метра от брега - това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ. Ако плуваме в правилната посока – настрани, и не излизаме от течението, значи то е прекалено широко. Тогава спираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 минути.

Вятър

„Мъртвите течения се образуват най-често, когато има северозападен вятър и представляват своеобразен канал във водата с посока навътре в морето. Вследствие от ветровата вълна морското дъно променя релефа си и прибойната вълна не може да се оттича равномерно по цялото крайбрежие. Затова търси и намира по-дълбоко място по дъното и тръгва по него към морето. Попаднал в такова течение, за плуващия срещу него е трудно да излезе на брега“, обясняват специалистите. И дават съвет как да познаваме опасността отдалеч – мъртвакът си личи, когато на няколко метра от брега излиза много пяна върху водата.

Удавянията най-много вечер

Статистиката сочи, че повечето случаи с фатален край са станали на ивици без спасители или след края на работното време на морските гардове. Само 20% от инцидентите стават на охраняеми плажове, докато спасителите са били по вишките. Останалите 80% на случаи на удавници са регистрирани в неохраняеми зони или късно вечер, когато плажовете остават без морски гардове.

"Ако един турист влезе в морето при червен флаг или след като се е нахранил и изпил две бири, то тогава опасността да се удави е много по-голяма. Смъртта при удавяне настъпва бързо - за 3 до 5 минути", предупреждават морските гардове.

Старите хора не влизат днес

От незапомнени времена битува старо поверие, че на Илинден морето се обръща и става опасно. То гласи, че на този ден морето иска курбан и взема жертва, затова традицията повелява, че на Илинден не се влиза във водата. В крайморските градове и селца всички местни хора спазват неписаната забрана и на този ден не влизат в морето. Правилото има силата на закон за моряците и рибарите, които са много суеверни. "Ние сме хора, зависими от природата и най-вече от морето. Затова си спазваме правилото и не излизаме с лодките на Илинден. Спазваме го и по нов стил - на 20 юли, и по стар стил - на 2 август. Който иска, нека да се присмива, но при нас това е закон", казват морските вълци.

По темата работиха: Елена Анастасова и Добромир Радушев