0

Б ългарското посолство в Москва е пратило нота с официално запитване към руската страна за арестуван българин, но към момента няма отговор. Това заявяват от българското МВнР във връзка с информацията, която излезе за задържан българин за готвен атентат в Крим, съобщиха от МВнР.

Федералната служба за сигурност на Руската федерация е осуетила дейността на мрежа от агенти на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, които са планирали да извършат серия от диверсионни и терористични актове в Крим, съобщи ФСБ на официалния си сайт.

ПАК НИ ЗАБЪРКАХА В СКАНДАЛ: Българин подготвял атентати в Крим!

Мишени на атентаторите са били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г. ФСБ твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийствата на високопоставени длъжностни лица е близък сътрудник на началника на Службата за държавна сигурност на Украйна - офицер от активния резерв на военното разузнаване - Роман Машовец, роден през 1976 г., който от 2020 г. заема поста заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

В хода на проведената операция са задържани действащи в Крим членове на дълбоко засекретена агентурна група на украинското отбранително разузнаване към Министерството на вътрешните работи - руски и украински граждани: Виктор Подвалний, роден през 1967 г.; Александър Литвиненко, роден през 1986 г.; Сергей Кривошеин, роден през 1988 г.; Константин Евмененко, роден през 1971 г.; Игор Зорин, роден през 1972 г.; и Сергей Войнаровски, роден през 1984 г. Машовец, планирали да извършат терористични актове, наблюдение на длъжностни лица с помощта на специални технически средства и закупували огнестрелни оръжия, както и гражданина на Украйна и България Д. Петранов, роден през 1979 г., участвал в доставката на средства за масово унищожение в Русия.