0

Б ългарско дете грабна първото място в международния литературен конкурс „Вълшебното перо“ за 2024 г. на българското училище „Иван Вазов“ в Париж.

„При нея писането е като на игра. Не се приема особено насериозно, което според мен е много хубаво.“ Това сподели първо за „Телеграф“ Екатерина Старатиева, майката на 12-годишната Мария-Роза Мирчева от Стара Загора.

Стихове

Стиховете на Мария-Роза Мирчева са били оценени най-високо сред 630 творби поезия и проза, изпратени от българчета, които живеят в 15 различни страни по света. Председател на авторитетното жури е световноизвестната писателка Здравка Евтимова, а членове изтъкнатите български майстори на словото Катя Кремзер, Лили Спасова и Радослав Гизгинджиев.

„Всички наградени деца могат да се гордеят със себе си и творбите си, защото в класирането намериха място само най-добрите от добрите!“, категорични са организаторите от Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Париж, което е създадено по инициатива на асоциация „Христо Ботев“.

Семейство

Невръстната поетеса взела да реди рими неусетно за родителите ѝ – още преди първи клас, когато се научила да чете и пише. Сестра ѝ Лидия е каката в семейството на Екатерина Стратиева и Мирчо Мирчев – филоложка и инженер. Тя пък по думите на майката твори впечатляващи разкази. „Мисля, че това е нещо съвсем естествено за тях. И двете ни деца бяха заобиколени с книжки от съвсем малки. Започнаха да четат и да пишат някъде около 4-5-годишна възраст“, разказва Екатерина. Най-много я радва, че Мария-Роза „пише с обич – на теми, които би трябвало да вълнуват всяко дете на тази възраст, свързани с доброто, чистотата и красивото.“