0

П ланинските спасители от отряда в Троян проведоха тежка акция в помощ на пострадал алпинист. Това съобщиха от пресслужбата на ПСС във връзка с извънредната операция.

На 25.02.2023 г. около 14:30 ч. е получен сигнал за помощ от пострадал алпинист на тур "Централен ръб" в Северен Джендем. Информацията е, че е мъж с фрактура на дясна подбедрица и че свръзката започва спускане от маршрута на рапели. Група от четирима планински спасители тръгва веднага от база Бъзов дял към подстъпа за тура. В района има още двама спасители с техни приятели, които катерят по  съседен тур и след сигнала веднага се насочват към мястото на инцидента. Паралелно с това се събира и втора група в гр. Троян. Още 6 спасители се насочват към основата на тура около 17 ч. от местността Мазането. Следва изтощителен преход до мястото и достигане на всички групи до пострадалия около 19 ч. 

На мъжа е оказана необходимата медицинска помощ, фрактурата е фиксирана с надуваема шина, изолиран е от студа и натоварен за последващ транспорт.

Спускането е през много труден терен. Дълбок, мокър сняг, камъни, скални прагове и нападали дървета се редуват по трасето. Налага се преминване на реката няколко пъти.

В крайна сметка пострадалият алпинист и всички спасители и доброволци достигат до местността Мазането малко след 22 ч. Мъжът е предаден на близките му, с които се отправят към здравно заведение.

"Благодарим на всички участници и използваме възможността да благодарим на всички наши партньори и спонсори за помощта, която ни указват. Благодарим и на семействата ни, които разчитат на нас да се преберем живи и здрави по домовете си", пишат планинските спасители във Фейсбук.