0

Н а политически жаргон онзи, който осигурява решаващият глас за едно или друго решение в парламента наричаме с израза „златния пръст”. В случая може да се търсят 11 „златни пръста”, които да не се регистрират при гласуване на кабинет с първия мандат, за да може той да бъде одобрен с наличните 115 гласа.

Четирите формации, които в понеделник не бяха на „Дондуков” 2, отказаха коментар на хипотезата за правителство на малцинството. Две от тях ще бъдат на среща с президента във вторник, за втори кръг консултации. В 09:00 са от „Възраждане”, в 11:00 от БСП.

Дори и да се окаже, че 11 от депутатските кресла са празни и кворумът е свален при самия избор на правителство на малцинството, след това то ще зависи всеки път от поведението на 11-те.

Другият вариант е за 6-те „златни пръста”. Тоест шестима депутати, които да подкрепят правителство до пълното мнозинство от 121 гласа. Според анализатори, това е възможен вариант. Особено след заявките, че може да има отцепници от „Величие”.

„Вече чухме от страна на техните лидери, че най-вероятно техни депутати ще бъдат изключени - 5-6, които може би ще бъдат достатъчни за 121 души. Могат да разчитат на гласове от ИТН, БСП. Но ако сега имат тези, това са гласове, с които минава правителството. Следващата стъпка е сигурен ли си, че можеш да разчиташ на тези златни пръсти? Не, не си”, заяви Евелина Славкова от агенция „Тренд”.

„Борисов все пак търси и легитимност за управление, което не минава само през ДПС, така че не е сигурно дали това не е някакъв опит просто за натиск над останалите политически формации в НС да подкрепят по-широко подобен кабинет, защото останалото дава възможност на ПП-ДБ да ги мобилизира и да очакват всеки удобен момент за протести”, заяви политологът Светлин Тачев.
ГЕРБ вече има опит с правителство на малцинството. Зад първия кабинет на Борисов през 2009-та година стояха 117 гласа на ГЕРБ, но разчитаха и на подкрепата на РЗС, „Синята коалиция” и „Атака”. „Борисов” 1 не успя да изкара целия 4-годишен мандат и падна след антимонополните протести в началото на 2013 г.

НА КОСУЛТАЦИИТЕ ПРИ РАДЕВ: ПП-ДБ обявиха остават ли окончателно в опозиция!

СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯТА ПРИ ПРЕЗИДЕНТНА: ДПС: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

СЛЕД СРЕЩАТА С РАДЕВ: ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството

„Ситуацията сега е много по-различна, тъй като фрагментацията в парламента е много по-голяма. Сега при тази ситуация е по-добре да има каквото и да било правителство пред това да няма правителство”, коментира Светлин Тачев.

„Всеки, който е имал амбицията да управлява в годините назад с кабинет на малцинството, много бързо е разбирал, че това е много сложна задача. Така, че ще бъде трудно, но от това, което видяхме от първата политическа сила, е че има твърдо решение с първия мандат да бъде реализиран кабинет”, заяви Евелина Славкова.

Кабинет на малцинството би означавало, че дори и един разболял се депутат, може да провали важен закон като бюджет, казват експертите.

Много важно ще е кой от ГЕРБ ще отиде да вземе мандата - и доколко тази фигурата би могла да привлече гласове за себе си извън тези на ГЕРБ и ДПС.

*Източник: NOVA