0

41 пътнически влака са били обстрелвани с камъни от началото на годината. Това сочи статистика на БДЖ, изискана от „Телеграф“, във връзка с тревожния феномен, който от години се наблюдава у нас.

Статистика

Над 200 влака са попаднали под обстрел от камъни по време на движение от началото на 2020 г. досега. Според данните през 2020 г. 78 влака са били обект на вандалски прояви с камъни от разстояние по време на движение. Още 54 са били замеряни през 2021 г. Нови 53 са били обект на залп от камъни през 2022 г.

Пострадали

При нападенията са ранени петима пътници, двама през 2020 г. и трима през 2021 г. Щетите от нападенията са предимно материални и включват най-често счупени прозорци на вагони и мотриси и по-рядко на локомотиви. През 2023 г. има един ранен машинист. По влаковете най-често летят камъни, но се случва те да бъдат уцелвани и с парчета метал, дърво и др. Вандалщината с камъните струва немалко пари. Регистрираните и оценени щети за 2022 г. са за 12 000 лв. Според запознати само едно стъкло на модерните германски мотриси може да струва до 6000 лв.

Участъци

По данни на БДЖ най-често повторяемост на случаите с хвърляне на камъни по влакове се наблюдава в участъка между столичните гари Захарна фабрика и Горна баня, Казичене-Искър-Подуяне, както и в района на гара Казанлък. В близост и до тези участъци има ромски махали - „Факултета“ и „Христо Ботев“ в София и „Кармен“ в Града на розите. Има регистрирани и много единични случаи в различни участъци на страната, информират от превозвача. Чести атаки има и край гара Стамболийски, както и в междугарието Перник - Перник разпределителна.

БДЖ и МВР работят в постоянно сътрудничество за установяване на извършителите на подобни деяния и основно за превенция на тези прояви, съобщиха за „Телеграф“ от превозвача.