0

76 години опашки ще спести на България присъединяването към шенгенското пространство по въздух, което стана факт в 0 ч. вчера.

Изчислението се основава на взетия среден минимум от пет минути в две посоки за преминаване на паспортна проверка на летището за общо 8 млн. пътувания на българи годишно до и от страни от Шенген.

СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НИ: Асен първи влиза в Шенген с личен самолет от лично летище!

Посрещане

Първите пътници, минали без паспортна проверка при пътуване със самолет до България, бяха в полет на „Райънеър“ от Неапол, който кацна малко след полунощ. Първите заминали пък бяха пътници за малкото летище Бове край Париж около 6 ч. сутринта. С официална церемония по-късно пък бе посрещнат полет от Берлин, като кацащите пътници получиха сувенири и знаменца по повод значимото събитие. „Радостно ми е, защото днес се чувствам една идея по европеец отпреди. Първо, сега ще чакаме на по-малко опашки и второ, полетите за България вече не са на терминалите за Африка“, каза за „Телеграф“ Милен Стоянов след пристигането си от германската столица.

Значимост

„Това е най-голямото историческо събитие за България след присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 г.“, заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков в кратко слово на церемонията. По думите му приемането ни в Шенген по въздух се е случило само защото институциите и политиците са се обединили в името на целта. Той посочи конкретно редица приети закони и промените в конституцията като ключови за успеха. „Каквото и да е следващото правителство, призовава то да работи за укрепване на доверието пред европейските ни партньори с цел на 1 януари 2025 г. България да се присъедини към Шенген и по суша. Ако това остане обща цел на политиците, ще успеем. Ако не, ще чакаме неизвестно колко още“, каза още Денков. Той отбеляза, че за приемането на България по суша ключово ще бъде и крайнодесни и евроскептични партии да не спечелят мнозинство в Европарламента след евроизборите, както и това да не се случи и на изборите в Австрия.

ПО ВЪЗДУХ И ВОДА: България вече е в Шенген!

Правила

От летище София припомниха, че паспортните проверки отпадат само за пристигащи и заминаващи от останалите 28 страни от шенгенската зона. За т.нар. трети страни проверките от страна на Гранична полиция остават, като на летището са организирани коридори, които възпрепятстват смесването на двата потока. Отпада и изискването да се представят нотариално заверени пълномощни от другия родител при пътуване до шенгенска страна с дете. От летището предупредиха, че присъединяването ни към Шенген не отменя законовото изискване всеки български гражданин по всяко време да носи документ за самоличност със себе си.

България в Шенген по въздух и вода? Там сме, но проверките на случаен принцип продължават!