0

К апиталът на "Студентски столове и общежития" ЕАД се увеличава с 30 млн. лв., като със средствата ще бъдат обновени по два блока в София и Пловдив, и един във Велико Търново. Решението на Министерския съвет е в съответствие с приетата Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, съобщи правителствената пресслужба.

Съгласно нейните условия средствата за одобрените за финансиране общежития към "Студентски столове и общежития" ЕАД се предоставят чрез увеличение на капитала на дружеството.

В момента голяма част от местата за живеене на студентите се нуждаят от цялостен ремонт, включващ енергийна ефективност, ремонт на покриви, подмяна на всички видове инсталации, ремонт на санитарни възли, вътрешен ремонт на отделните помещения и общи части, както и от съвременното оборудване и обзавеждане.

С отпуснатото финансиране всички места за настаняване в общежитията на дружеството ще отговарят на съвременните условия за задоволяване на жилищните нужди на студентите, докторантите и специализантите. Това ще допринесе да се подобрят възможностите за продължаване на учебния процес в извънаудиторни условия и за отдих.

В интервю за БТА новоизбраният председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Ангел Стойков заяви, че от НПСС ще изискват да има сериозен контрол за изпълнението на програмата за саниране и ремонт на студентските общежития в периода 2024-2026 г., за който са предвидени 200 милиона лева. Те са разпределени по програмата и сега, за първия й период - около 20-25 университета ще имат възможност да подобрят условията за живот в студентските си общежития, а с останалите средства по програмата ще продължат да се обновяват сградите в тях, каза председателят на НПСС.  

Програмата не е за построяване на нови общежития, а за ремонтиране, обновяване и саниране на съществуващия сграден фонд на студентските общежития в страната, обясни Ангел Стойков. Той каза, че част от сградния фонд е от 80-те и 90-те години, и не е ремонтиран, а последните големи ремонти са правени през 2007 г., но това не е било направено на цялостната база на студентските общежития. "И сега има сгради на студентски общежития, които са в окаяно състояние", коментира председателят на Националното представителство на студентските съвети.